Uništena osoba

17. Februara 2016.00:00
Iznošenjem nalaza vještaka Tužilaštva BiH i imovinskopravnog zahtjeva oštećene, završen je dokazni postupak na suđenju Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću, optuženima za silovanje počinjeno 1994. godine na području Bihaća.

This post is also available in: English

Vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović zaključio je da je oštećena, svjedokinja D-1, preživjela “izuzetno stresno traumatsko iskustvo”, što je dovelo do trajne promjene ličnosti. On je zaključak izveo pregledom oštećene i uvidom u medicinsku dokumentaciju.

“Osoba je, prema psihijatrijskom kriteriju, praktično uništena. Ona manifestuje simptome karakteristične za takve događaje. Sasvim sam siguran da je doživjela takvu vrstu traume”, kazao je vještak, naglasivši kako je utvrdio da je opšta životna sposobnost oštećene D-1 umanjena za 60 posto.

Prema optužnici, Vojić i Mešić su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa ABIH, u noći između 1. i 2. maja 1994. godine na području Bihaća silovali jednu ženu.

Na pitanje Odbrane u kojem periodu uobičajeno oštećeni traže pomoć, vještak Ćemalovića je odgovorio da se zapravo vrlo često dešava da osobe koje su preživjele ratne traume pomoć traže nakon dužeg vremenskog perioda.

“Posljednje tri godine sve je više onih koji se javljaju. Sada kada je sve već davno završeno”, kazao je Ćemalović.

Na današnjem ročištu je iznesen i imovinskopravni zahtjev oštećene u iznosu od 56.000 KM zbog pretrpljene duševne boli i zbog umanjenja životne sposobnosti.

Nedžla Šehić, pravna zastupnica zaštićene svjedokinje D-1, istakla je kako je zbog ekonomičnosti i izbjegavanja retraumatizacije oštećene, ali i zbog “manjkavosti” našeg pravnog sistema praktičnije da Sud BiH riješi ovaj zahtjev.

“Na građanskoj parnici, gdje se obično rješavaju ovakvi zahtjevi, D-1 bi morala otkriti svoj identitet”, kazala je Šehić.

Odbrane će se o ovom zahtjevu izjasniti na narednom ročištu, prije iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva zakazano je za 2. mart.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English