Presuda Šešelju 31.marta

12. Februara 2016.00:00
Haški tribunal izreći će 31. marta presudu Vojislavu Šešelju, predsjedniku Srpske radikalne stranke, koji se trenutno nalazi na slobodi, a optužen je za zločine počinjene nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

This post is also available in: English

Kako je saopšteno iz Haškog tribunala, Srbiji je naloženo da preduzme sve neophodne mjere da osigura prisustvo optuženog prilikom izricanja presude. Predsjednik Sudskog vijeća, Jean-Claude Antonetti je Srbiji ostavio rok do 15. marta da izvjesti Tribunal ukoliko bude poteškoća u sprovođenju naloga.

U vezi ove odluke, Šešelj se oglasio u medijima u Srbiji i kazao da ga ne interesuje presuda Haškog tribunala.

Šešelj se Tribunalu predao 24. marta 2003. godine, a na privremenu slobodu je pušten u novembru 2014. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Tokom boravka na slobodi, Tribunal je zatražio njegovo vraćanje u pritvor 30. marta prošle godine, ali do toga nije došlo.

“Apelaciono vijeće smatra da je najbolje da Sudsko vijeće izvrši naredbu o opozivu privremenog puštanja na slobodu, te da dadne mogućnost stranama – Srbiji i Holandiji – da se izjasne o mogućnosti dalje Šešeljeve slobode”, navodi se u odluci Vijeća, čija su dva člana bila suzdržana.

I iza ove odluke Haško tužilaštvo je tražilo da se Šešelj vrati u pritvor.

Izricanje presude Šešelju bilo je prvobitno zakazano za 30.oktobar 2013. godine ali je odgođeno zbog izuzeća jednog od članova Sudskog vijeća.

Erna Mačkić


This post is also available in: English