Tužilaštvo neće da promijeni pravnu kvalifikaciju

10. Februara 2016.00:00
Iako je Ustavni sud BiH ukinuo presudu Sulji Karajiću, kojom je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u Krajini, zbog pogrešne primjene zakona, Tužilaštvo BiH je ostalo pri ranijoj pravnoj kvalifikaciji.

This post is also available in: English

Pred Apelacionim vijećem, tužiteljica Vesna Ilić je kazala da ostaje kod iste pravne kvalifikacije jer je “vrijeme da se ukaže da i Ustavni sud može pogriješiti”.

Odbrana optuženog Karajića nije htjela ništa komentarisati niti dodavati bilo šta kada je u pitanju odluka Ustavnog suda BiH, po kojoj je Sud BiH dužan da primijeni odredbe krivičnog zakona bivše Jugoslavije koji je važio u vrijeme počinjenja djela, a blaži je za počinioca.

Sud BiH je primjenjujući krivični zakon BiH, osudio Karajića za ubistva, zlostavljanja i protuzakonito zatvaranje civila i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB). Osuđen je za krivična djela zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

Nakon ove presude, Odbrana Karajića se žalila Ustavnom sudu BiH, koji je utvrdio da je trebalo primijeniti odredbe blažeg zakona.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English