Tolimir umro prije doživotne robije

9. Februara 2016.00:00
Zdravko Tolimir je preminuo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dok je čekao da bude upućen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

This post is also available in: English

Tolimir, bivši komandant za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u toku kojeg je u julu 1995. godine ubijeno više hiljada Bošnjaka s područja Srebrenice, kao i za progon Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe.

Pravosnažnom presudom, Tolimir je oslobođen optužbe da je počinio genocid u Žepi, koji je obuhvatao ubistva trojice bošnjačkih vođa – među kojima je bio Avdo Palić – s obzirom da “nisu izneseni dokazi o tome kakvu posljedicu su ta ubistva ostavila na muslimansko stanovništvo Žepe”.

Drugostepena presuda je donesena početkom aprila 2015. godine, a u toku je bio postupak za njegovo upućivanje u neku od država s kojima Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) ima potpisan sporazum o izdržavanju kazni.

Tolimir je bio u Haagu od početka juna 2007. godine, a tokom suđenja je ponekad odbacivao liječenje i lijekove.

U pritvorskoj jedinici u Haagu, prije kraja suđenja umrlo je nekoliko osoba, među kojima je Milan Gvero, koji je nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora za zločine u Srebrenici, kao i Slobodan Milošević, bivši predsjednik Srbije, kojem nije izrečena ni prvostepena presuda.

Erna Mačkić


This post is also available in: English