Prostorije za izolaciju

5. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, vojni vještak Odbrane izjavio je da nema dokaza da je optuženi Nikola Marić bio u zapovjednom lancu Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

This post is also available in: English

Vještak Milan Gorjanc je kazao da je optuženi u Brigadi “Rama” HVO-a bio vojni policajac.

On je dodao da je na području “sjeverne Hercegovine uvijek bio upitan školovani oficirski kadar u HVO-u”, te da je teško govoriti o komandnom lancu.

Gorjanc je istakao da nema pisanog dokumenta o postojanju “Kinder voda”.

Marić je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Vještak je kazao da su Bošnjaci u općini Prozor bili pritvoreni u prostorije za izolaciju, a ne u logore.

“Izolirani su uglavnom muškarci starije dobi, ali i mladići od 16 godina. Uzmemo li u obzir da je bilo u bivšem sistemu moguće obučavati i dječake od 15 godina za vojsku, otuda razlog zašto su izolovani. Za ostale su znali da znaju rukovoditi oružjem, pa je i ta izolacija opravdana”, rekao je Gorjanc.

Na pitanje člana Vijeća Mire Smajlović, vještak nije jasno precizirao koji domaći i međunarodni standardi propisuju pojam “prostorije za izolaciju”, ali je kazao da u takvim prostorijama moraju biti obezbjeđeni životni uslovi.

Gorjanc je na ročištu naveo da je čuo da je bilo maltretiranja i ubistava u Srednjoškolskom centru u Prozoru, Vatrogasnom domu i drugim objektima, ali kako je konstatovalo Tužilaštvo, to nije napisano u njegovom nalazu.

Vještak je rekao da, prema njegovom mišljenju, nije bilo širokog i sistematičnog napada usmjerenog prema bošnjačkom stanovništvu u općini Prozor.

Također je kazao da nema pisanog traga o boravku Hrvatske vojske na ovom prostoru, na što je Tužilaštvo konstatovalo da u jednom dijelu nalaza vještak baš navodi da je opravdano prisustvo te vojske na ovim prostorima.

Tužilaštvo BiH je prigovorilo nalazu vještaka, dodavši da će komentare iznijeti u završnim riječima.

Suđenje se nastavlja 12. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English