Planinčić osuđen, Menzil i Vatrač oslobođeni

4. Februara 2016.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u selu Serdari (općina Kotor-Varoš), dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni.

This post is also available in: English

Planinčić je proglašen krivim za ubistvo devet i ranjavanje dvoje civila, od kojih je jedno bila žena u petom mjesecu trudnoće, počinjeno u Serdarima 17. septembra 1992.

Prema presudi, Planinčić je u jutarnjim satima, dok su mještani sela spavali, zajedno s Besimom Čehićem i drugim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, koja je kasnije prerasla u Sedmi korpus Armije BiH (ABiH), u kući Jelenka Serdara eksplozivnim napravama i puškama usmrtio devet osoba, među kojima dvoje djece.

On je proglašen krivim i za pokušaj ubistva još dvije osobe.

Vijeće je poklonilo vjeru svjedocima Tužilaštva BiH, među njima Gini Serdar, koja je Planinčića identifikovala na osnovu fotoalbuma, te Joci i Radmili Serdar, koji su kazali da su ga prepoznali na osnovu “krupnog i specifičnog glasa”. Radmila Serdar je preživjela praveći se da je mrtva.

“Apelaciono vijeće naglašava da optuženi nije morao fizički počiniti ubistva da bi snosio krivicu. Dovoljno je što je bio tu i nije ništa učinio da zaštiti civile, te je dijelio namjeru ostalih učesnika”, navodi se u presudi.

Kao otežavajuća okolnost za Planinčića uzet je broj ubijenih i njihova starosna dob, a kao olakšavajuće okolnosti Vijeće je cijenilo njegove lične i porodične prilike, kao i iskazano žaljenje za ubijenima.

On je sa Menzilom i Vatračem oslobođen optužbi za ubistvo još sedam civila u kući Danke Serdar, kao i za uništavanje imovine.

“Ne tvrdimo da su nevini, nego da Tužilaštvo nije dokazalo krivicu”, naveo je predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje i dodao da optuženi jesu bili na licu mjesta, ali da nisu konkretizovane njihove radnje.

Vijeće je prihvatilo da su sve žrtve iz Serdara bili civili i da ovo selo nije bilo legitimna vojna meta, te da u selu nisu boravile vojne jedinice, već samo dva muškarca na dopustu.

Planinčiću su produžene mjere zabrane, a drugoj dvojici ove mjere su ukinute. U kaznu će se Planinčiću uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od maja 2011. do oktobra 2012.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Prvostepenom presudom iz januara 2014. Planinčić i Menzil su bili osuđeni na po 11 i po godina, a Vatrač na deset godina zatvora. Ova presuda je ukinuta i postupak je obnovljen pred Apelacionim vijećem.

Džana Brkanić


This post is also available in: English