Nisu mogli odbiti naredbu za ubijanje

4. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Tesliću, optuženi Dario Slavuljica je ustvrdio da osobe koje su bile na planini Borje i pucale u civile nisu mogle odbiti naredbu.

This post is also available in: English

Tokom direktnog ispitivanja, Slavuljica je kazao da su bili postrojeni na planini Borje, a ispred njih su bili zarobljenici.

“Marjanović nas postrojava kod kamiona. Tu smo bili, koliko se sjećam, Šljuka, Dević, Kezunović, Momić, Marjanović, ja… Mi nismo imali automatsko oružje, a oni sa automatskim puškama bili su iza nas”, rekao je Slavuljica, svjedočeći u vlastitu korist.

Na prošlom ročištu, 21. januara, optuženi je kazao da je Dragan Marjanović komandovao da izvade pištolje i pucaju, nakon čega je nastala opća pucnjava.

U toj prvoj turi, kako je kazao Slavuljica, ubijeno je oko 18 osoba, ali te noći je dovedena još jedna grupa, koja je na isti način ubijena.

Slavuljica je sa Draganom Marjanovićem, Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem optužen za ubistva 28 civila. Oni su civile, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Na ovom ročištu, Slavuljica je rekao da lica koja su bila u redu nisu mogla odbiti naredbu jer bi “završili i mi tu vjerovatno da smo odbili naredbu”.

Na pitanje da li je optuženi Kezunović stajao s njim u stroju kad ga je prvi put vidio na Borju, Slavuljica je odgovorio da ne može definisati da li je bio u stroju ili pored.

Optuženi je skicirao lice mjesta i pozicije na kojem je bio on, Kezunović i Marjanović. Naglasio je da se ne može sjetiti gdje je Kezunović bio prilikom dovođenja druge grupe zatvorenika.

“Ja sam na kraju voda. S lijeve strane Momić, Šljuka Zoran i Dević. A s desne mislim da je stajao Gavranović, nisam siguran”, prisjetio se Slavuljica.

On je dodao kako mu je poznato da je Vitomir Dević u junu 1992. bio u vojnom pritvoru u Pribiniću.

Odbrana Slavuljice je rekla da nema više dokaznih prijedloga, a prvi svjedoci Odbrane Dragana Marjanovića bit će saslušani 11. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English