Neuobičajena pravna situacija

2. Februara 2016.00:00
Suđenje za zločine počinjene na području Rogatice i Foče odgođeno je jer još nisu riješena pitanja o mjerama zaštite svjedoka ST-2.

This post is also available in: English

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić je napomenuo da je svjedoku postavljen pravni savjetnik zbog vrlo neuobičajene pravne situacije u vezi s mjerama zaštite.

Kako je iznio Jukić, u rješenju sudije za prethodni postupak se u jednom članu navodi da će podaci svjedoka ostati zaštićeni do saslušanja u glavnom predmetu, a da će nakon toga odlučivati Vijeće na suđenju, u skladu sa Zakonom o zaštiti svjedoka pod prijetnjom.

Jukić je kazao kako smatra da svjedoku nije jasno koje su mu mjere dodijeljene i u kakvoj se pravnoj situaciji našao.

Vijeće je zatražilo da Tužilaštvo precizira koje dodatne mjere zaštite traži, te da stupi u kontakt sa svjedokom i njegovim pravnim savjetnikom.

ST-2 je predložen za svjedoka na suđenju Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši, optuženima za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice – u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Drakovac je optužen i da je u novembru 1992. na području Rogatice pucao u jednog civila, kao i da je krajem 1992. godine na području Foče mučio nepoznatog zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se, prema rasporedu, nastavlja 9. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English