Članak

Vidio strijeljanje kod škole

29. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u selu Zecovi kod Prijedora, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je jedan od četiri vojnika koji su strijeljali civile kod škole u selu bio i optuženi Zoran Milunić.

This post is also available in: English

Opisujući detalje iz akcije “čišćenja sela” 23. jula 1992. godine, svjedok je rekao kako je, dolazeći na školsko igralište, vidio tijela četiri muškarca.

“Uz igralište su bila postrojena tri civila. Jedan je bio ćelav, imao je 40 godina. U njih su pucali Zoran Milunić, Stevo Radulović, Mišo Stupar i Dušan Mršić. Vidio sam kako su ih pobili iz automatske puške. Svi su pucali”, opisao je Z-1.

Z-1 je svjedočio uz distorziju slike i glasa jer je pred početak ročišta Tužilaštvo dostavilo krivičnu prijavu u kojoj su navedene prijetnje zaštićenom svjedoku “od osobe bliske Miluniću i sestre jednog od optuženih”, koji su mu, kako je navedeno, kazali “da pripazi kako će se ponašati”.

Svjedok Z-1, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije, opisujući pripreme za akciju u Zecovima, rekao je kako nije siguran ko su osobe koje su bile u Kriznom štabu u Rasavcima, ali da je, nakon postrojavanja, njima naredbe izdavao Radomir Stojnić zvani Grom.

“Akcija je počela oko šest ujutro. Stojnić nam je kazao da nema ubijanja i pljačke. Dodao je da idemo u pretres i tražimo oružje. I da odgovorimo samo ako neko od nas bude napadnut”, izjavio je Z-1.

On je dodao da u selu niko na njih nije pucao niti je nađeno ikakvo oružje.

“U selu smo tokom akcije čuli pucnjavu, gorjele su kuće, zaticali smo mrtve civile. Stojnić nije nikom naredio da se to prekine, istraži, niti je bilo šta drugo učinio da to prestane”, posvjedočio je Z-1.

On je svjedočio na suđenju Dušanu Miluniću, Radomiru Stojniću, Radovanu Četiću, Dušku Zoriću, Zoranu Stojniću, Željku Grbiću, Iliji Zoriću, Zoranu Miluniću, Bošku Grujičiću, Ljubiši Četiću, Radetu i Urošu Grujčiću, Zdravku Antoniću i Rajku Gnjatoviću, optuženima za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Z-1 je rekao kako je sa suborcima, dok je prolazio kroz selo, pored puta viđao tijela pobijenih civila.

“U Tatarevićima sam sreo dva brata, Ziku i Mehmeda. Mišo Stupar mi je naredio da ih odvedem do škole. Usput sam sreo jednu ženu, školsku drugaricu, i kazao joj da bježi. Ziko i Mehmed su ubijeni, ne znam ko ih je ubio, ali sam čuo pucnjeve”, kazao je Z-1, dodavši da je kod škole vidio Radomira Stojnića, Radovana Četića i Slavka Stankovića.

Na povrtaku od škole do “Zikine kafane”, svjedok je vidio grupu od 50 do 70 zatočenih civila, uglavnom muškaraca, te nešto žena i djece.

Kako je rekao, tu su ubijena dva momka, a kasnije je, idući prema selu Žune, kod džamije vidio još mrtvih tijela.

“Sjećam se da sam u selu vidio postrojene Šćenka, golmana u klubu ‘Pobjeda’, i policajca Begana. Vidio sam i Dukija, policajca koji je ubijen. Stojnić je naređivao da se zarobljeni sprovode ka ‘Zikinoj kafani’”, ispričao je Z-1.

Suđenje se nastavlja 5. februara.

Nedim Hasić


This post is also available in: English