Sljedeće sedmice presuda Dževadu Salčinu

15. Januara 2016.00:00
Sud BiH će u četvrtak, 21. januara, izreći presudu Dževadu Salčinu, bivšem pripadniku jedinice “Zulfikar” Armije BiH, zbog optužbe da je odsjekao dio uha jednom zatočeniku, te da je grupu drugih udarao na Igmanu 1993. godine.

This post is also available in: English

Za srijedu, 19. januar, zakazano je iznošenje žalbi na suđenju Vitomiru Rackoviću, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. nad civilima bošnjačke nacionalnosti iz višegradskih sela.

Na suđenju Srećku Boškoviću, koji je prvostepenom presudom osuđen na deset godina zatvora za ubistvo dječaka na području Zvornika, žalbe će biti iznesene u čertvrtak. Isti dan, pred Apleacionim vijećem bit će iznesena žalba na oslobađajuću presudu koja je izrečena Jasminu Čolomanu za zločin počinjen 1993. nad Hrvatima u Vitezu.

Pred Sudom BiH u srijedu će početi suđenje Marijanu Brnjiću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Odžaku.

Statusna konferencija pred početak suđenja Mati Baotiću za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima u Orašju tokom 1992. i 1993. godine bit će održana u utorak, 19. januara.

Isti dan, Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile, koji je zajedno sa Ramizom Avdovićem optužen za zločin počinjen u Sarajevu, nastavit će iznošenje završne riječi.

U svoju korist u srijedu će svjedočiti Zdenko Andabak, optuženi za ratni zločin počinjen u Livnu.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine počinjene u Zvorniku, Bihaću, Bileći, Sanskom Mostu, Trnovu, Sarajevu, Prijedoru, Rogatici, Foči, Livnu, Mostaru, Kalinoviku, Hadžićima, Ljubuškom, Tesliću, Štrpcima i Prozoru.

Albina Sorguč


This post is also available in: English