Počelo suđenje za zločine na području Dervente i Bosanskog Broda

14. Januara 2016.00:00
Pred Sudom BiH počelo je suđenje Almazu Neziroviću, optuženom za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Dervente i Bosanskog Broda.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Nezirović je od kraja aprila do jula 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (opština Derventa) i logoru u naselju Tulek (opština Bosanski Brod) učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Milanko Kajganić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da je Nezirović optužen da je u više navrata kao stražar zlostavljao i premlaćivao zatočenike, te ih mučio na izrazito ponižavajući način.

“Tužilaštvo smatra da je Nezirović zatočenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, mučio ih tjerajući ih da stavljaju na sto tri prsta koja koriste za molitvu, te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake, a u jednom navratu je teško zlostavljao zatočenog doktora koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama”, kazao je Kajganić.

U jednoj od tačaka optužnice navodi se da je Nezirović zatočenicima uskraćivao i hranu, a kada bi je donosio, hranu je prosipao u kanal hangara namijenjen za vršenje nužde, pritom se izrugujući zatočenicima.

“Optuženi je zlostavljanja vršio nekada sam, nekada s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a žrtve su bili zatočenici srpske nacionalnosti iz okoline Dervente, koji su zatvarani u logorima i kojima su od nanesenih povreda ostale trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje”, zaključio je tužilac Kajganić.

Ove zločine Nezirović je, kako smatra Tužilaštvo BiH, počinio kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a.

Tužilac Kajganić je rekao da navode optužnice planira dokazati saslušanjem 33 svjedoka, jednog vještaka i čitanjem iskaza preminulog svjedoka.

Kerim Čelik, advokat optuženog Nezirovića, kazao je da neće iznositi uvodnu riječ, te da će se o dokazima očitovati nakon Tužilaštva.

Nezirović je od 1997. živio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je prije pet godina protiv njega podignuta optužnica zbog davanja lažnih podataka prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo. Zahtjev za izručenje Bosna i Hercegovina je podnijela u julu 2012. godine, a postupak je duže trajao jer je Nezirović podnosio žalbe u vezi sa izručenjem. U julu 2015. izručen je BiH.

Nastavak suđenja biće naknadno zakazan.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English