Vraćali su je iznemoglu

13. Januara 2016.00:00
U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je osoba “B” više puta izvođena iz osnovne škole.

This post is also available in: English

Anica Grgić je izjavila da je 30. juna 1993. zajedno sa porodicom zarobljena i odvedena u jednu kuću u Meke (općina Mostar), gdje je ostala 15 dana. Nakon toga su prebačeni u Mostar, gdje je također ostala 15 dana, i onda su zatvoreni u Osnovnu školu u Potocima.

Prema njenim riječima, iz škole su izvođeni civili na kopanje rovova i tranšeja, žene da čiste kuće, a po noći su izvođene mlađe žene i djevojke.

“Osoba ‘B’ je izvođena i po noći. Prozovu je i ode. Kada se vrati, vidim kakva je – iznemogla, samo legne i šuti. Mogli smo pretpostaviti da je ono najgore. Zna se šta se radi sa djevojkama i da dolazi do silovanja. Imala je 22 godine, bila je fina i lijepa osoba”, ispričala je svjedokinja Grgić.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Grgić je kazala da je bila prisutna prilikom odvođenja svjedokinje “B”, ali da nikada nije mogla razgovarati s njom o izvođenju.

“Tek kada je suđenje počelo, tada mi je priznala i rekla da je silovana. Ne mogu se sjetiti imena osobe koja ju je silovala”, odgovorila je ona.

Svjedokinja je rekla da je poznavala Enesa Ćurića, te da se pričalo da je glavni u školi.

Ćurić je, s Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem, te Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom, optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH. Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Svjedok Mario Grgić je ispričao da je krajem juna 1993. godine odveden u Meke, pa u Mostar i onda zatvoren u Osnovnu školu u Potocima.

“Eno Ćurić je bio tu. Njega su predstavili kao upravnika. Tako se pretpostavilo, stekao se takav dojam”, izjavio je on.

Grgić je kazao da je svjedokinja “B” izvođena, te da ništa nije govorila o tome. Dodao je da je bila traumatizirana i potresena.

“Skupi se, legne. Ne priča ništa. Ne znam koliko je puta izvođena, više puta. Dođe neki vojnik, prozove je i mora ići. To bude navečer, a vraća se po noći ili ujutro”, objasnio je svjedok.

Suđenje se nastavlja 21. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English