Marić mu spasio život

8. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prozora, svjedok Odbrane je ispričao kako mu je optuženi Nikola Marić 28. augusta 1993. spasio život.

This post is also available in: English

“Popeo sam se na kamion za razmjenu sa ženom i punicom. Vojnik je kazao: ‘Izlazi, majku ti balijsku, šta ćeš ti tu!?’ Uzeo je pušku – hoće da me ubije. Tada ‘folcikom’ dolazi Nikola Marić. Povikao je: ‘Ne!’, i tako me spasio”, prisjetio se zaštićeni svjedok C.

On je izjavio da je potom, s još nekoliko vojno sposobnih muškaraca iz sela Višnjani (općina Prozor), odveden u Srednjoškolski centar u Prozoru, gdje je bio zatvoren do sredine decembra 1993., a nakon toga je prebačen za Mostar i u logor Dretelj.

U srednjoj školi u Prozoru nije viđao optuženog, rekao je svjedok, dodavši da ništa loše nije čuo o njemu.

Marić je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Na ovom ročištu iskaz je dala Slobodanka Milović, koja je ispričala da je sa svekrom i njegovom ženom stigla u selo Lug (općina Prozor) kod roditelja optuženog Marića.

Ona je navela da su u kući porodice Marić bili jedan dan, zajedno sa srpskom porodicom Rajković, koje je Nikola Marić obilazio i u Prozoru i pomagao ih.

Nakon toga, kako je posvjedočila, Marićeva porodica ih je zbog sigurnosti prebacila u selo Borovnice. Tu su se zadržali oko osam dana, a nakon toga su se vratili u grad.

“Jedne prilike 1993. Nikola Marić se pojavio na mojim vratima sa ruksakom punim hrane, jer je saznao da mi je muža zarobila Armija BiH u Konjicu. Kazao je: ‘Djeca ne smiju biti gladna’”, navela je svjedokinja i dodala da mu je dužnik do kraja života.

Ona je izjavila da muslimanske porodice koje su živjele u zgradi gdje i njen svekar, nisu cijeli rat ostale tu. Na pitanje Tužilaštva svjedokinja Milović nije znala reći šta je bilo s muslimanskim porodicama u julu 1993. u Prozoru.

Na pitanje optuženog Marića svjedokinja je odgovorila da on nije mogao učestvovati u prozorskom sukobu u oktobru 1992. jer se nije moglo ući u grad. Tužilaštvo je konstatovalo da je riječ o mišljenju svjedokinje.

Suđenje se nastavlja 15. januara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English