Članak

Potvrđena optužnica za zločin u Kotor-Varoši

30. Decembra 2015.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv šest osoba za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene na području Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Boško Peulić, Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović optuženi su da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu s ciljem da sa teritorije opštine Kotor-Varoš trajno uklone bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Kako se navodi u optužnici, Peulić je u to vrijeme bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Janko Trivić komandant 22. brigade VRS-a, Slobodan Župljanin komandant Drugog bataljona u 22. brigadi i Aleksandar Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona.

Manojlo Tepić bio je, kako navodi Tužilaštvo, komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, a Nedeljko Đekanović predsjednik opštine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su optuženi, kao visoki zvaničnici vojske, u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva počinili progon oko 20.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši, među kojima je bilo djece i žena.

Državno tužilaštvo je optužnicu podiglo 1. decembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English