Članak

Ponovni početak suđenja za zločin u Kotor-Varoši

28. Decembra 2015.00:00
U Sudu BiH će krajem februara iduće godine ponovno početi suđenje za zločin počinjen u Kotor-Varoši jer je više puta otkazivano zbog bolesti optuženog Dragoslava Bojića.

This post is also available in: English

Vještak medicinske struke Nikica Šutalo zaključio je da će Bojić biti sposoban za putovanja i praćenje suđenja nakon što skine ortopedsko pomagalo. Nakon pregleda, Šutalo je kazao da Bojić hoda samostalno ali usporeno i da mu je opće stanje primjereno dobi i zadovoljavajuće.

Od februara se suđenje Bojiću odgađa jer mu je dijagnosticiran tumor i podvrgnut je terapijama.

Tužilaštvo i Odbrane su napomenuli da nema potrebe za razdvajanje postupka, što je i Vijeće prihvatilo, pa je odlučeno da se s početkom suđenja sačeka još oko dva mjeseca.

Dragoslavu Bojiću se sudi – sa Savom Tepićem, Duškom Maksimovićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem – za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

U ovom predmetu svjedok je posljednji put saslušan na ročištu u februaru 2015. godine.

Planirano je da suđenje počne iznova 29. februara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English