Članak

Tužilaštvo traži osuđujuću presudu za Bojadžića

24. Decembra 2015.00:00
U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), zbog zločina u Jablanici počinjenih 1993. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Sedin Idrizović sugerisao je Sudskom vijeću kako dokazi Odbrane nisu uvjerljivi i, kao takvi, ne mogu u sumnju dovesti dokaze protiv Bojadžića.

Predložio je da Bojadžić bude kažnjen “po zakonu” zbog silovanja jedne ženske osobe, seksualnog zlostavljanja i premlaćivanja nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i zbog drugih zločina u Jablanici.

Tužilac je kazao da je uvjerljiv iskaz zaštićenog svjedoka C, zarobljenog pripadnika HVO-a, koji je rekao da mu je Bojadžić zabio nož u nogu dok ga je ispitivao svjedok Sead Branković u junu 1993. godine u hidroelektrani.

Kako je obrazložio Idrizović, svjedok C u tim trenucima nije znao o kome se radi, ali je poslije saznao da je to bio Bojadžić. Pojasnio je kako je optuženog poslije upoznao u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, gdje su bili zatvoreni hrvatski civili i zarobljeni vojnici, kao i da su se više puta susreli.

“Nema mjesta sumnji da je pogriješio u identitetu. Odbrana ničim ozbiljnim nije dovela u pitanje iskaz svjedoka C”, kazao je tužilac, te dodao kako je svjedok Branković potvrdio iskaz ovog svjedoka.

Idrizović je naveo kako je dokazano da je 28. jula 1993. godine optuženi naredio svjedoku C da udara zaštićenog svjedoka J. Nakon toga, kako je rekao tužilac, naredio je svjedoku J da oralno zadovolji svjedoka C, što je i učinio.

Ovo je, kako je pojasnio tužilac, posmatrao zaštićeni svjedok I, koji je, kako je dodao, odranije poznavao Bojadžića.

“Svjedok I je bio tu neko vrijeme i sve je vidio”, naveo je tužilac.

Prema optužnici, Bojadžić je naredio izvođenje zaštićenih svjedokinja D i H iz jedne prostorije Muzeja “Bitka na Neretvi” 28. jula 1993. godine, te su se, sa još jednim vojnikom, udaljili vozilom. Bojadžić je, kako je kazao tužilac, svjedokinju D silovao dva puta u kompleksu Rogića u Donjoj Jablanici.

“Sjeća ga se kao Zuke, jer joj se tako predstavio. Međutim, Zuka u tom momentu nije bio ni krupan ni plav, a Nihad Bojadžić jeste”, rekao je tužilac.

Svjedokinja D je, kako je naveo tužilac, ispričala kako je osobu koja ju je silovala ponovo vidjela na razmjeni u martu 1994. godine. Zulfikar Ališpago zvani Zuka, nekadašnji komandant odreda “Zulfikar”, kako je pojasnio tužilac, tada nije bio u državi, dok je Bojadžić bio na razmjeni.

Idrizović se osvrnuo i na iskaz zaštićene svjedokinje A, koja je, kako je kazao, ispričala da je vidjela osobu koja je svjedokinje D i H izvela iz prostorije muzeja, a kasnije je tu istu osobu vidjela da se na lokalnoj televiziji predstavila kao Nihad Bojadžić.

Odbrana optuženog Bojadžića sa iznošenjem završne riječi počinje 28. januara. U septembru ove godine Sud BiH je Bojadžića u odvojenom postupku osudio na 15 godina zatvora zbog ubistava Hrvata u selu Trusina kod Konjica počinjenih u aprilu 1993. godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English