Članak

Odvoženje zatvorenika u Hrgar

21. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bihaća, svjedok Odbrane je rekao da misli da nije vidio optuženog Željka Stanarevića u Hrgaru, gdje je odvezao zatvorenike, koji su ubijeni.

This post is also available in: English

Duško Popović je kazao da je bio pripadnik Vojne policije 15. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno sa Stanarevićem, kojeg je upoznao početkom rata. On je ispričao da je optuženi radio obične poslove kao vojni policajac, te da je bio na punktu prema Hrvatskoj nakon pogibije brata.

Svjedok je ustvrdio da je bio na liniji kada su uhapšeni civili iz Ljutočke Doline, ali da tada nije vidio optuženog.

“Ja nemam veze s tim, to je radila Petrovačka brigada. Ti civili su bili u servisu u Ripaču, čuvala ih civilna policija. Ispitivali su ih Brano Vinjević i Ratko Mihajlović”, kazao je Popović, dodavši da ne zna da li je optuženi pomagao prilikom ispitivanja zarobljenika.

On je posvjedočio da je dva puta, po naređenju, vozio vojnim kamionom po pet-šest zatvorenika iz servisa u selo Hrgar. U tim, kao i drugim situacijama, kada je vozio kamion, bilo je stopera vojnika – koji su se ili vraćali ili išli na liniju – pa bi, kako je rekao Popović, zaustavljao kamion da se popnu ili siđu.

“Možda su dvojica iskočila prvi put. Sjećam se jer tu na Gorjevcu moram usporiti i sići na makadam”, kazao je on.

Popović je naveo da ostavlja mogućnost da je jedan od te dvojice bio optuženi Stanarević, čiji roditelji žive u selu Lipa, blizu Gorjevca.

Svjedok nije precizno odgovorio na pitanje Tužilaštva kako se sjeća da su baš iskočila dvojica vojnika, kad je kazao da je svakodnevno vozio kamion i da je bilo puno stopera.

Na pitanje šta je bilo sa zarobljenicima koje je odvezao na Hrgar, svjedok je odgovorio da “to nije bitno”, a potom je rekao da su pobijeni.

Vijeće je zabranilo daljnja pitanja advokata Milana Romanića zbog opasnosti od samoinkriminacije svjedoka.

Stanareviću se sudi da je, kao vojni policajac 15. lake pješadijske brigade VRS-a, u junu i julu 1992. učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču.

Na ovom ročištu je iskaz dao i Goran Maričić, koji je kazao da je svega 15-ak dana bio vojni policajac. On je naveo da optuženog Stanarevića poznaje od prije rata, kao i njegovu porodicu, ali da ništa loše nije čuo o njemu. Također je rekao da Stanarević ne konzumira drogu i alkohol.

Datum nastavka suđenja Stanareviću bit će naknadno zakazan.

Džana Brkanić


This post is also available in: English