Članak

Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Rogatici, Derventi i Bužimu

18. Decembra 2015.00:00
Za narednu sedmicu pred Sudom BiH zakazan je početak tri suđenja – za zločine počinjene u Rogatici, Derventi i Bužimu.

This post is also available in: English

Suđenje Milisavu Ikoniću, Draganu Lubardi i Zoranu Iliću, optuženim za silovanja na području Rogatice, počet će u četvrtak, 24. decembra, pred Sudom BiH.

Ikonić, Lubarda i Ilić su optuženi da su u junu i julu 1992. silovali više žena bošnjačke nacionalnosti. Iliću se na teret stavlja i silovanje jedne maloljetnice.

U utorak, 22. decembra, počinje suđenje Damiru Lipovcu, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine počinjene nad Srbima 1992. na području Dervente.

Isti dan počet će suđenje i Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Mehmedu Aleševiću, Nedžadu Bapiću i Samiru Isakoviću, optuženim da su nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u hotelu “Radoč” u Bužimu.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Tužilaštvo BiH će u četvrtak iznijeti završne riječi na suđenju Nihadu Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optuženom za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Jablanici 1993. godine.

Istog dana, pred Apelacionim vijećem, Tužilaštvo BiH će iznijeti završne riječi nakon obnovljenog suđenja bivšim pripadnicima Teritorijalne Odbrane (TO) Fikretu Planinčiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, optuženima za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Kotor-Varoši.

Prvostepenom presudom iz januara 2014. Planinčić i Menzil su proglašeni krivim i osuđeni na po 11 i po godina zatvora, dok je Vatrač bio osuđen na deset i po godina zatvora.

Statusna konferencija nakon koje će biti određen datum početka suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženim za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjenih na području Bratunca i Srebrenice 1992. godine, također je planirana za utorak.

Naredne sedmice na Državnom sudu nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Bihaću, Sanskom Mostu, Prijedoru, Bosanskoj Krupi, Srebrenici, Višegradu, Zvorniku, Kalinoviku, Rogatici, Čajniču, Trnovu, Hadžićima, Jablanici, Mostaru i Livnu.

Lamija Grebo


This post is also available in: English