Članak

Pripadnik “Mića” pregovara o krivici

17. Decembra 2015.00:00
Dario Slavuljica, nekadašnji pripadnik formacije “Miće”, obavijestio je Sudsko vijeće da pregovara sa Tužilaštvom BiH o priznanju krivice.

This post is also available in: English

“Ja mogu samo potvrditi tačnost tih navoda”, rekao je tužilac Džermin Pašić na statusnoj konferenciji održanoj pred početak dokaznog postupka Odbrane.

Slavuljica je optužen, sa Draganom Marjanovićem, Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem, za ubistva 28 civila. Oni su civile, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Odbrana Slavuljice, šestooptuženog u ovom postupku, zamolila je Sudsko vijeće da se radi efikasnosti i ekonomičnosti suđenja izmijeni raspored izvođenja dokaza, odnosno da prvo on svjedoči radi sporazuma o priznanju krivice.

Ovom prijedlogu se usprotivila Odbrana Marjanovića. Branilac Milan Romanić zatražio je da se odbije ovaj prijedlog, uz obrazloženje da se tako ugrožava koncept Odbrane Marjanovića. On je rekao kako je Slavuljica u izjavi datoj Tužilaštvu BiH u istrazi “na određeni način tereti optužene”.

Sudsko vijeće je odbilo Romanićev zahtjev, pojasnivši da će cijeniti iskaz Slavuljice, koji je svakako namjeravao svjedočiti u ovom postupku. Vesna Jesenković, predsjedavajuća Vijeća, kazala je Romaniću da će na ovaj način moći izvesti dokaze koji se odnose na svjedočenje Slavuljice.

“Jako je bitan redoslijed dokaza”, rekao je Romanić, te dodao da neće biti u mogućnosti suočiti Slavuljicu sa iskazima drugih optuženih u ovom predmetu.

Suđenje se nastavlja 21. januara, kada će svjedočiti optuženi Slavuljica.

Amer Jahić


This post is also available in: English