Članak

O ubistvima saznala od muža

15. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Kozarcu, pročitan je iskaz u kojem je svjedokinja Državnog tužilaštva navela da joj je pokojni muž rekao da je u maju 1992. kraj jedne kuće vidio osmoricu ubijenih civila Bošnjaka.

This post is also available in: English

Svjedokinja Draguna Hodžić je u iskazu datom Tužilaštvu BiH ispričala da su srpske snage krajem maja 1992. godine napale Kozarac, nakon čega je ona pobjegla i krila se u šumi.

“Tu su me našli kod rijeke i onda sam izašla i rekla: ‘Ne pucajte!’ Među vojnicima sam prepoznala Radeta Vlasenka, koji je bio komšija. Rekli su mi da idem u koloni za Trnopolje, i to sam uradila”, izjavila je svjedokinja.

Nakon sedam dana, kako je kazala Hodžić, iz Trnopolja je puštena kod sestre u selo Matići.

“Tu je došao i moj pokojni muž Avdo, koji je rekao da je ispred jedne kuće vidio da je pobijeno osam ljdi iz sela. On je bio u međi i našao je te mrtve ljude. Detalje ne znam”, navela je Hodžić u iskazu.

Iskaz svjedokinje Hodžić je pročitan na suđenju Mitru i Radetu Vlasenku i Dragi Končaru, koji su optuženi da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Prijedora. U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Prije čitanja iskaza, vještak medicinske struke Milorad Grujičić je kazao da je na osnovu pregleda zaključio da Draguna Hodžić ne može doći i svjedočiti pred Sudom BiH.

Grujičić je rekao da ova svjedokinja ima 91 godinu i teško oboljenje srca.

Suđenje se nastavlja 12. januara, kada će biti pozvani prvi svjedoci Odbrane.

Denis Džidić


This post is also available in: English