Članak

Brnjiću šest godina zatvora

15. Decembra 2015.00:00
Državni sud proglasio je Marijana Brnjića krivim za zločine nad civilima na području Odžaka, osudivši ga na šest godina zatvora.

This post is also available in: English

Istom presudom, Martin Barukčić i Pavo i Ilija Glavaš su zbog nedostatka dokaza oslobođeni krivice za zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti u Odžaku.
Brnjić je osuđen da je 3. jula 1992. godine u mjestu Posavska Mahala silovao Veru Bijelić, ženu srpske nacionalnosti.
Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Brnjić, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao Veru Bijelić.
“Vijeće nije prihvatilo alibi Brnjića jer Odbrana nije dokazala da je on bio u Njemačkoj za vrijeme zločina”, istakla je Kosović.
Ona je navela da je Bijelić dala “vjerodostojan i konzistentan iskaz”.
Prilikom određivanja kazne Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo to što je Brnjić porodičan čovjek, dok je kao otežavajuća okolnost uzeta njegova bezobzirnost i upornost kod činjenja zločina.
Ovom presudom su Brnjić, Barukčić te braća Pavo i Ilija Glavaš oslobođeni optužbi da su u junu 1992. godine silovali Milicu Đekić.
Vijeće je navelo da nema dvojbe da je Đekić žrtva silovanja, ali, kako je napomenula Kosović, svjedokinja Đekić je mijenjala iskaz, zbog čega je donesena oslobađajuća presuda po ovoj tački.
Kosović je kazala i da je Vijeće prihvatilo alibi optuženog Pave Glavaša o njegovom boravku u Švicarskoj za vrijeme silovanja svjedokinje Đekić.
Sva četvorica optuženih oslobođeni su i optužbi za silovanje Zorke Lešić, čiji je iskaz Vijeće ocijenilo kao “nepouzdan”, dok su Brnjić i Barukčić oslobođeni optužbi za silovanje Ljubice Lešić jer je ona tokom svjedočenja dovela u pitanje svoje ranije iskaze.
Barukčić je oslobođen krivice za silovanje Joke Goranović, između ostalog, jer je ona prvi put prijavila silovanje u junu prošle godine, kada su optuženi uhapšeni.
Brnjiću će se u kaznu zatvora uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od aprila 2014., a naloženo mu je i da snosi troškove krivičnog postupka.
Suđenje ovoj četvorici bivših pripadnika HVO-a počelo je u oktobru prošle godine.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Džana Brkanić


This post is also available in: English