Članak

Dobro srce Nikole Marića

11. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedokinja Odbrane je izjavila da je optuženi Nikola Marić spasio život njoj i njenoj djeci kad ih je htio ubiti njegov brat.

This post is also available in: English

Zaštićena svjedokinja B je kazala da je živjela u selu Lug (općina Prozor), a da su joj 1993. supruga i oca ranili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Optuženi Marić, kojeg je poznavala iz viđenja, donio joj je pomoć.

“Došao je na moja vrata i donio 560 maraka i pun gepek hrane. Rekao je: ‘Kad moja žena ogladni, i tvoje će dijete.’ Mom je ocu rekao: ‘Dedo, što ti treba, meni reci’”, navela je svjedokinja.

Ona je kazala da je u novembru 1993. nju i dvoje djece iz kuće izveo pokojni brat optuženog Marića, zvani Cela, dok je treće dijete uspjela sakriti na balkon.

“Ugledala sam tada Antu Glibu i Nikolu Marića, koji je rekao: ‘Pusti je, Cela. Ti nju, ja ću tebe.’ Tada sam se onesvijestila”, rekla je svjedokinja.

Odgovarajući na pitanje Tužilaštva, ona je negirala da joj je Marić pomogao jer je njen muž bio u HVO-u, navodeći “da su tada svi bili u HVO-u”.

“Pomogao mi je iz dobrog srca”, navela je ona.

Ova svjedokinja je kazala da je bošnjačko stanovništvo, uključujući i njene srodnike, protjerano iz Luga, dok je ona selo napustila tek u januaru 1994., kada je otišla kod muža koji se liječio u Zagrebu.

Marić je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Na ovom ročištu, iskaz je dala i svjedokinja A, koja je navela da je krajem augusta 1993. došla u selo Duge sa suprugom, koji je pušten iz logora Dretelj. U tom je selu, kako je kazala, ostalo nešto Bošnjaka, te ona i suprug, koji su bili u mješovitom braku.

“Nismo se slobodno kretali. Bojali smo se nepoznatih vojnika HVO-a. (…) Nikola Marić je dolazio dva-tri puta sedmično, popio bi kafu i nudio pomoć”, ispričala je A.

Ona je kazala da su se preostale djevojke bošnjačke nacionalnosti krile zbog straha, ali bi dolazile kućama da se okupaju kada je Nikola Marić u selu, jer se tada nisu bojale.

Suprug ove svjedokinje je rekao da je iz logora izašao zahvaljujući mješovitom braku, zbog kojeg je i ostao na Dugama kada je protjerano stanovništvo.

“Kad bi Nikola Marić došao kod mene, ja bih sjedio slobodno kući. (…) Sam njegov boravak pružao mi je zaštitu. Veselili bi se kad dođe”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 8. januara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English