Analiza – Begović: Udaranje zatvorenika u Batkoviću

9. Decembra 2015.00:00
Sud BiH će 11. decembra izreći presudu Gligoru Begoviću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), za zločin počinjen u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

This post is also available in: English

“Gligora Begovića pamtim. On se isticao nečovječnim postupanjem i zlodjelima. Bio je krvolok i najveći zlikovac. Ja sam od njega doživio nešto što ne bih poželio ni najgorem neprijatelju”, izjavio je Nedim Mustačević, koji je prepoznao optuženog u sudnici.

Mustačević je ispričao da ga je Begović svakodnevno tukao puškama, palicama, nogama i rukama, po svim dijelovima tijela, te ga gazio po ranjenoj nozi.

Da bi dokazali navode optužnice, u korist Tužilaštva BiH svjedočilo je 17 svjedoka, dok je Odbrana imala četiri svjedoka koja su govorila da Begović nije nasilan i da je bio na odsluženju vojnog roka u Batkoviću.

Svjedok Mustačević je kazao da je vidio kako Begović i još jedan stražar tuku 70-godišnjeg starca, koji je u međuvremenu preminuo. Mustačević je dodao da je vidio Begovića kako tuče trojicu zatvorenika iz Bijeljine, od kojih su dvojica podlegla.

Optuženi Begović je potvrdio da je tukao zatvorenike dok su prolazili kroz red srpskih vojnika, koji su ih udarali. S tim, Begović je naglasio da nije svaki zatvorenik udaran, već “prvi pa treći”, puškama i šakama.

Najgori stražar

Svjedok Ejub Smajić je rekao da ga je optuženi Begović tukao “bokserom”, rukama, nogama i bejzbol palicom. Optuženog je opisao kao jednog od najgorih stražara. Amir Berbić je u sudnici optuženog također prepoznao kao osobu koja ga je udarala u Batkoviću.

Berbić je istaknuo da je od posljedica premlaćivanja umro Zulfo Hadžiomerović, kojeg je optuženi prozvao da iziđe iz hangara u kojem je bio zatvoren.

S druge strane Begović je kazao da niko nije ubijen u logoru dok je on bio prisutan. Naglasio je da su neki ljudi nestajali, ali da ne zna gdje.

Prema Tužilaštvu BiH, od premlaćivanja u logoru Batković u kojima je učestvovao Begović preminula su petorica zatvorenika.

Osim premlaćivanja, Tužilaštvo BiH smatra da je Begović učestvovao i u seksualnom ponižavanju zatvorenika, ali tokom suđenja javnost je bila isključena sa ovih ročišta zbog zaštite intimnog života optuženog.

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je navelo da se seksualno zlostavljanje dešavalo na “čardaku”, gdje se odlagalo žito. Begović je negirao da je bilo seksualnog zlostavljanja na Čardaku, već da je tu dovođeno desetak zatvorenika kako ih ne bi popisao Crveni križ.

Nije nasilan

Slavko Vuković je izjavio da je optuženi Begović s njim bio u Bijeljini na odsluženju vojnog roka. Pojasnio je da je bio vozač, i u Batković je dolazio po hranu. Za Begovića je rekao da je cijelo vrijeme bio s njim u kasarni.

Mirko Begović, brat optuženog, kazao je da su imali komšije muslimane i da su se družili, te da mu brat nikad nije bio nasilan.

Supruga Radmila je rekla da je sa optuženim u braku i da imaju tri kćerke, te da on nikada nije bio nasilan.

Suđenje Begoviću počelo je 26. novembra prošle godine, a optuženi se branio sa slobode uz mjere zabrane.

Albina Sorguč


This post is also available in: English