Članak

Privođenja bez upotrebe sile

4. Decembra 2015.00:00
Svjedok Odbrane je na suđenju za zločine počinjene na području Prozora kazao da je sa optuženim Nikolom Marićem privodio muškarce bošnjačke nacionalnosti i da tom prilikom nije upotrebljavana sila.

This post is also available in: English

Stipo Bilić je kazao da je od februara 1992. bio pripadnik Vojne policije u Prozoru. U istoj jedinici bio je, kako je naveo, i optuženi Marić.

“Sjedište nam je bilo u Vatrogasnom domu. Nadređeni je bio Ilija Franjić. U te prostorije su privođeni Bošnjaci na dan-dva, zbog sigurnosti. Ljudski su uslovi bili”, kazao je svjedok i dodao da su u prostorije Vatrogasnog doma privođeni i Hrvati, vojni dezerteri.

Bilić je rekao da je lično sa optuženim Marićem dežurao u Vatrogasnom domu, te da nikada nije bilo fizičkog maltretiranja, vrijeđanja i ispitivanja privedenih.

On je dodao da su iz Vatrogasnog doma muškarci odvođeni u Srednjoškolski centar u Prozoru, ali da o tom prostoru ne zna ništa, jer to nije bilo u njihovoj nadležnosti.

“Išao sam sa Marićem na teren. Privodili smo Bošnjake iz sela Gorica i Paroš. Nije bilo upotrebe sile, bilo je to privođenje po nalogu i zapovjedi”, kazao je Bilić.

Marić je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Svjedok Odbrane Darko Škarica je rekao da je tokom rata, osim što je išao na liniju, radio i kao konobar u kafiću “13” u Prozoru. U taj su kafić, prema svjedoku, dolazili pripadnici svih naroda. Jedne prilike, kako je kazao, optuženi je istjerao goste kafića.

“Sjedio je Esad Beganović, Stipo Vlajčić, Raša i još neki, a onda je kasnije došao Nikola Marić, sam. Bio je u uniformi šarenoj sa bijelim opasačem. Prišao mu je Rašo da mu izjavi sućut, a ovaj se Esad nešto smijao, podsmijavao. Tad ih je Marić uhvatio za ruku i istjerao”, ispričao je svjedok.

On je dodao da je tog dana poginuo Marićev brat Robert i da je bio uzrujan.

Na pitanje Tužilaštva, Škarica je kazao da nije čuo vrijeđanje tom prilikom, a za pucanj napolju je kazao da “ne može ništa reći za vani”.

Beganović je, kao svjedok Tužilaštva, u maju 2014. ispričao da je Marić ušao u kafanu, psujući balijsku majku, te da ga je ispred objekta udario pištoljem u glavu, a potom ispalio hitac.

Suđenje se nastavlja 11. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English