Članak

Podignuta optužnica za zločine na području Glamoča

4. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Sekule Babića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Glamoč.

This post is also available in: English

Babić je, prema Tužilaštvu, učestvovao u ubistvima, nanošenju fizičke i psihičke patnje, kao i pljačkanju te uništavanju imovine civilnog nesrpskog stanovništva s područja Glamoča.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Babić je u oktobru 1992. godine došao do kuće u kojoj se nalazilo četvero civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima i jedno dijete, te u namjeri da ih sve liši života, uperio automatsku pušku kroz prozor i započeo rafalnu paljbu, ubivši jednu stariju ženu.

Prema Tužilaštvu, Babić je zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), na putu između sela Kamen i Jakir, zaustavio stariju ženu bošnjačke nacionalnosti, koju su fizički maltretirali, nakon čega je preminula usljed nanesenih povreda.

Babić i još dvojica pripadnika VRS-a su, prema Tužilaštvu, došli u kuću civila bošnjačke nacionalnosti u selu Jakir, gdje su zatekli njegovog maloljetnog sina, kojeg su fizički i psihički zlostavljali, dok ga je optuženi ispitivao i tražio mu novac, koji je na kraju maloljetnik i predao.

On je uhapšen početkom septembra ove godine, kada su mu određene mjere zabrane.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Džana Brkanić


This post is also available in: English