Članak

Suđenje za zločine u Rogatici počinje 24. decembra

3. Decembra 2015.00:00
Suđenje trojici optuženih za zločine počinjene 1992. godine na području Rogatice počet će u četvrtak, 24. decembra, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi.

This post is also available in: English

Milisav Ikonić, Dragan Lubarda i Zoran Ilić su optuženi da su u junu i julu 1992. silovali više žena bošnjačke nacionalnosti.

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja, predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija je kazao da je u ovom predmetu pet svjedoka sa mjerama zaštite.

“Odbrane će deset dana prije pozivanja svjedoka dobiti identitet svjedoka. Tužilaštvo BiH treba još jednom da provjeri da li ima svjedoka iz drugih predmeta koji su imali mjere zaštite”, dodao je Lagumdžija.

Tužilac Miroslav Janjić je naveo da će svjedoci javno svjedočiti pod pseudonimom, sa mogućnosti isključenja javnosti sa pojedinih dijelova iskaza.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Ilić i Lubarda pripadnici Vojske Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da su žene i djevojke bošnjačke nacionalnosti prisilno odvodili iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma u stanove u Rogatici, gdje su ih silovali i seksualno zlostavljali. Ilića terete i za silovanje jedne maloljetnice.

Sud BiH je optužnicu potvrdio 12. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English