Članak

Zaštićen u šumi

2. Decembra 2015.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da na početku rata nije viđao optuženog Jovana Popovića u višegradskom naselju u kojem su obojica živjeli.

This post is also available in: English

Svjedok S-2 je ispričao da je bio među malobrojnim muslimanskim stanovništvom koje je u ljeto 1992. godine odlučilo ostati u Višegradu, dok je većina prebjegla u Goražde, kako bi “sačuvali živu glavu”.

On je rekao da optuženog Jovana Popovića poznaje od prije rata, jer mu je bio komšija, ali da ga tokom ratnih dešavanja nije viđao.

“Nisam ga viđao, jer se nisam ni kretao. Iz kuće sam samo vidio njegovog sina kada je došao iz vojske. Sjećam se da mu je sin tada nosio automat… Jovana sam vidio tek poslije rata”, kazao je svjedok.

Na dan kada je kamion pun ljudi zaustavljen ispred njegove kuće, S-2 je uspio pobjeći.

“Znam da je to bilo u junu. Ja sam pozvao nekoliko svojih komšija i pobjegli smo u šumu. Oni koji su krenuli sa mnom, ti su se i spasili… S brda sam vidio kako su dvojica ispred moje kuće zapucali. Čuo sam kako me zovu… Ja sam ostao u šumi. Sačuvao sam sebe”, rekao je svjedok, naglasivši kako se u šumi skrivao sve do konca jula, kada je uspio doći do Goražda.

Popović je optužen da je bio u grupi vojnika predvođenih Milanom Lukićem koji su sredinom juna 1992. godine došli u Rodića Brdo, te odveli nekoliko civila u višegradsku policijsku stanicu, od kada im se gubi svaki trag.

Na teret mu je stavljeno da je izvršio pljačku u Rodića Brdu i drugim selima. Zbog zločina počinjenih u Višegradu, Haški sud je Lukiću izrekao doživotni zatvor.

Svjedok S-2 je rekao da je po dolasku u Goražde sreo svoju komšinicu S-5, koja mu je rekla da je vidjela kako je ispred njegove kuće dovezeno teretno vozilo i da mu je sav namještaj iznesen.

Svjedok je kazao kako optuženog Popovića S-5 tada nije spominjala.

“Sjećam se samo da je rekla da je Jovan hodao po komšiluku. Nekog je štitio, nekog nije”, rekao je svjedok.

Tužilac Seid Marušić je kao prvi materijalni dokaz u spis uveo izjavu ovog svjedoka, datu Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2008. godine.

Prema toj izjavi, svjedoku je komšinica S-5 kazala da je vidjela Jovana i Gorana Popovića kako iznose stvari iz njegove kuće. Na ročištu je svjedok rekao kako smatra da S-5 iz svoje kuće, zbog udaljenosti, nije mogla vidjeti ko ga je opljačkao.

Goranu Popoviću se sudilo pred Sudom BiH za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada tokom 1992. i 1993. godine. Nepravomoćnom presudom iz aprila ove godine, Vijeće ga je, zbog neuvjerljivih dokaza i oprečnih izjava svjedoka, oslobodilo optužbi.

Suđenje Jovanu Popoviću nastavit će se 9. decembra.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English