Članak

Ćurić prenosio naređenja

2. Decembra 2015.00:00
Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je bio zadužen za zatočene hrvatske civile i radni vod, a da je optuženi Enes Ćurić prenosio naredbe.

This post is also available in: English

Esad Tipura je kazao da je 30. juna 1993. godine Armija BiH (ABiH) ušla u Bijelo Polje (općina Mostar) te da mu je Omer Tipura rekao da u Omerikinim kućama “pokuša da smjesti civile hrvatske nacionalnosti”.

Kazao je da su civile iz kuća odveli u Mostar, a da je ostala grupa radno sposobnih muškaraca koji su svakodnevno išli na rad.

“Vojna policija je nakon nekog vremena rekla da se radni vod stacionira u Skenderove kuće. Ćurić se u to vrijeme nekoliko puta pojavio da mi prenese naredbu iz komande da ih niko ne smije dirati”, prisjetio se Tipura i dodao da je 30. septembra 1993. godine došla naredba da radni vod prebaci u Osnovnu školu u Bijelom Polju.

Svjedok je izjavio da je njegova dužnost bila da iz logistike donosi hranu za zatvorenike u školi i da je Ćurić bio glavni u školi.

“Svako jutro sam donosio hranu iz logistike. Nekad ja, a nekad Ćurić. Rizikovali smo život da bismo ljudima osigurali hranu… Ćurić i ja smo vodili civile u voćnjak da donesu voće. To smo radili dok nam nisu zaprijetili da će pucati”, ispričao je on.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrana, svjedok je kazao da ne zna ko je izdavao naredbe, ali da je Ćurić samo naredbe prenosio i da je sakrivao momke iz radnog voda da se odmore.

Ćurić je, s Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem te Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom, optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH. Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Svjedok Drago Marić je 1993. godine bio vojno angažovan u Hrvatskom vijeću obrane (HVO) kao vozač saniteta. Prisjetio se kako ga je 30. juna 1993. godine u sanitetu probudilo rafalanje.

“Nismo imali pojma šta se dešava. Čuli smo da neko zove ‘doktore, doktore’. Izašao je doktor Dino Vlaho i rekli su da im treba drugi doktor. Samir Kreso je izašao, a kada se vratio, rekao je da je Zukina vojska ušla u Bijelo Polje, da se predamo i da ćemo ići na razmjenu. Puške smo predali doktoru, a on ih je dao vojniku”, ispričao je Marić.

On je kazao da su im nepoznati vojnici naredili da se zavežu pertlama. Prema njegovim riječima, vojnici su ih odveli u podrum Zovkine kuće.

Suđenje će se nastaviti 9. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English