Članak

Podignuta optužnica protiv Nenada Pržulja

13. Novembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nenada Pržulja za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

Pržulja Tužilaštvo tereti da je u prostorijama osnovne škole u selu Čavarine učestvovao u zatvaranju, prisilnom nestanku osoba i drugim nečovječnim djelima.

Iz Tužilaštva BiH navode da je Pržulj učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva kao komandir straže i komandir zatočeničkog objekta u školi od maja 1992. do sredine 1993. godine.

Tužilaštvo ga tereti da je u oktobru 1992. učestvovao u nezakonitom premještanju 39 Bošnjaka iz škole u Sokocu u dvije neuslovne prostorije bez ikakve svjetlosti u školi u Čavarinama. U optužnici se navodi da su zatočenici boravili u nehumanim uslovima, bez struje i grijanja, spavajući na podu, a nuždu obavljajući u kante.

Pržulju je na teret stavljeno i da je sa još jednim stražarom i vojnicima, učestvovao u premlaćivanju zatočenog civila, udarajući ga rukama i nogama po raznim dijelovima tijela, usljed kojih bi oštećeni izgubio svijest.

Tužilaštvo Pržulja tereti i da je znao a nije spriječavao premlaćivanje zatočenih civila.

“Pržulj je u martu 1993. godine zajedno sa još nekoliko stražara učestvovao u izvođenju šest zatočenih civila, pod izgovorom da će biti pušteni na slobodu, te ih predao pripadnicima Vojne policije Vojske Republike Srpske, koji su ih odvezli u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag”, navodi se u nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English