Članak

Povrede od projektila i tvrdih predmeta

12. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, vještakinja sudske medicine govorila je o vrstama povreda koje je uočila pregledom 28 posmrtnih ostataka pronađenih na lokalitetu Bebe na planini Borje.

This post is also available in: English

Vještakinja Sabiha Silajdžić-Brkić je rekla da je 1999. godine obavljena ekshumacija na Bebama, gdje je pronađeno 28 posmrtnih ostataka.

“Imamo strijelne povrede glave, rebara, karlice, butne kosti, kao i direktne prijelome podlaktica, što upućuje na odbrambene povrede”, kazala je vještakinja.

Prema njenim riječima, povrede su nastale od projektila i tvrdih mehaničkih predmeta.

Siladžić-Brkić je, na osnovu zapisnika o sudsko-medicinskoj ekspertizi koje joj je Tužilaštvo predočavalo, govorila i o pronađenoj odjeći ili ličnim stvarima, te o načinu na koji je određena osoba identifikovana.

Ona je navela da je većina identifikovana klasičnom metodom, a nekoliko osoba je, nakon reekshumacije 2003. godine, identifikovano DNK analizom.

Za dva posmrtna ostatka nije bilo zapisnika. Vještakinja je pojasnila “da ako nema zapisnika, ili nije identifikovan ili je zagubljen zapisnik”.

Na početku ročišta, Odbrana je napomenula da vještakinja nije ranije sačinila nalaz i mišljenje o pronađenim ostacima, na šta je Tužilaštvo odgovorilo da je vještakinja učestvovala u izradi sudsko-medicinske ekspertize, kao i zapisnika o utvrđivanju identiteta.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuku, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu da su od juna 1992. do 30. juna 1993. učestvovali u napadu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, zatvarajući ih u prostorije policije, TO-a i vojnog zatvora.

Oni su optuženi i da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili.

Saslušanje vještakinje će se nastaviti 19. novembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English