Članak

Zarobljavanje u Bijelom Polju

11. Novembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da im je optuženi Samir Kreso u junu 1993. kazao da je Armija BiH (ABiH) ušla u Bijelo Polje (općina Mostar) i da moraju predati oružje.

This post is also available in: English

Dario Rajić je do zarobljavanja u junu 1993. godine bio vojno angažovan u Hrvatskom vijeću obrane (HVO) kao vozač saniteta. On je naveo da ga je u noći sa 29. na 30. juni 1993. godine probudila pucnjava.

“Počeo je neko vani da zove: ‘Doktore, doktore.’ Samir Kreso je izašao i nakon nekog vremena nama u sanitetu rekao da je ABiH napala Bijelo Polje i da njemu predamo oružje. Nismo znali šta se dešava. Sanitet je bio opkoljen, mi smo izašli vani i vezani smo pertlama od obuće”, prisjetio se svjedok i dodao da je Kreso imao pištolj.

Kako je on kazao, odvedeni su u kuću Bore Zovko, gdje su proveli nekoliko sati, a zatim su odvedeni u Mostar.

Odgovarajući na pitanja Odbrane i Sudskog vijeća, svjedok je naveo da se ipak ne može sjetiti je li Kreso kazao da njemu predaju oružje, te da se ne sjeća ko je rekao da izađu ispred saniteta.

“Ne sjećam se je li Kreso izašao s nama iz saniteta i je li predao oružje vojnicima… Oružje smo ostavili u hodniku… Ja ne čujem šta Kreso priča sa vojnicima kada je prvi put izašao… Ne sjećam ga se kada smo izašli”, izjavio je on.

Tužilaštvo BiH tereti Kresu, te Enesa Ćurića, Ibrahima Demirovića, Mehmeda Kaminića i Habiba Čopelju za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Svjedok Pero Rajić je kazao da je bio vojno angažovan u HVO-u i da je 30. juna 1993. godine dobio naredbu da ide sa Zlatkom Marićem na liniju.

“Na putu sam vidio pet vojnika u uniformi bez oznaka i Kresu kako stoji iza njih. Poznavao sam ga. Držao je pištolj, ne sjećam se je li bio u uniformi. Neko od vojnika mi je rekao da smo zarobljeni i odveli su nas u kuću Bore Zovko”, prisjetio se svjedok.

Rajić je dodao da mu je majka kazala da je Kreso zarobio njegovog oca i da mu je rekao da “izađe iz kuće, da je zarobljen i da je ovo BiH”.

Suđenje će se nastaviti 18. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English