Članak

Podignuta optužnica protiv Mate Baotića

10. Novembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mate Baotića zvanog “Čikin” za zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima u Orašju tokom 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English

Baotiću je na teret stavljeno da je, kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao zapovjednik logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali, više puta silovao i seksualno zlostavljao žene srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Baotić je sa drugim pripadnicima HVO-a odvodio žene iz kuća ili logora u prostorije osnovne škole u Donjoj Mahali, gdje su bile nezakonito zatvorene, i silovao ih.

Prema saopštenju Tužilaštva BiH, od posljedica silovanja jedna žena je ostala u drugom stanju, koje je prekinula tokom boravka u izbjeglištvu.

Tužilaštvo BiH Baotića tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje na izrazito ponižavajuće načine većeg broja osoba srpske nacionalnosti zatočenih u Donjoj Mahali, od kojih su neki dovedeni sa područja Bosanskog Broda.

Baotić je boravio na području Njemačke i bio nedostupan pravosuđu BiH, ali je lociran za vrijeme boravka u BiH, te je u augustu uhapšen i određen mu je pritvor.

“Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženog dokazivati pozivanjem oko 25 svjedoka i vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Albina Sorguč


This post is also available in: English