Članak

Novo vještačenje Đojića

9. Novembra 2015.00:00
Vještaci Tužilaštva i Odbrane su u suočenju ostali pri suprotstavljenim stavovima o sposobnosti optuženog Joze Đojića da prati suđenje, nakon čega je Vijeće donijelo odluku da će biti urađeno novo vještačenje.

This post is also available in: English

Na suđenju su suočeni vještaci Abdulah Kučukalić i Senadin Fadilpašić, koji smatraju da je optuženi Đojić sposoban za suđenje, i vještak Odbrane Muhamed Ahmić, koji je je zaključio suprotno.
“Ne možemo drugačije reći nego što jesmo. Kolega je za razliku od nas radio sam, a mi smo imali tri stručnjaka iz različitih oblasti”, kazao je neuropsihijatar Abdulah Kučukalić.
Vještak Ahmić je ostao kod svog nalaza iz marta ove godine, u kojem je naveo da optuženi Đojić boluje od posttraumatskog stanja, s jasnim motornim i intelektualnim deficitom, praćenim i posttraumatskom epilepsijom.
Vještaci Kučukalić i Fadilpašić su ustvrdili da optuženi Đojić jeste usporen, ali da može razumijeti jasna i precizna pitanja, te da ročište ne bi trebalo da traje duže od 45 minuta.
“Ovdje se radi i o svjesnom i nesvjesnom preuveličavanju poteškoća, odnosno simuliranju”, kazao je Fadilpašić, dodavši da bi se Đojić svakako trebao sjećati djela silovanja, ali možda ne i detalja.
Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, stavlja se na teret da je u julu 1992. silovao žensku osobu na području općine Odžak.
On je u decembru prošle godine negirao krivnju. Suđenje mu još nije počelo zbog utvrđivanja zdravstvenog stanja.
O novom vještačenju u drugoj klinici, Vijeće će obavijestiti stranke naknadno.

Džana Brkanić


This post is also available in: English