Analiza – Ilija Jurić: Jauci i haos

5. Novembra 2015.00:00
Sud BiH će 9. novembra izreći presudu Iliji Juriću zvanom Bekrija za zločin počinjen na području Odžaka.

This post is also available in: English

Tokom šest mjeseci suđenja, Tužilaštvo BiH je iskazima triju svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza pokušalo dokazati da je Jurić, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao ženu srpske nacionalnosti u mjestu Posavska Mahala, maltretirao dvoje maloljetne djece i udarao u prsa sina Ljubice Lešić.

Odbrana optuženog Jurića je čitanjem iskaza svjedokinje, koja je u međuvremenu preminula, pokušala dokazati nevinost njihovog branjenika.

“Mene su uveli u jednu sobu, ušao je Ilija Jurić, naredio mi da se skinem. Udarao me je šakama po licu, oborio na pod… Morala sam da se skinem, bacio me je na leđa. Iživljavao se sa mnom. Silovao me je. Poslije me bacio na stomak i silovao me u debelo crijevo. U usta me je silovao”, ispričala je Milica Đekić.

Odbrana je predočila svjedokinji zapisnik iz istrage, u kojoj nije spominjala da ju je Jurić silovao, niti da je bio u autu kojim je odvezena u Posavsku Mahalu. Svjedokinja je rekla da se ne može sjetiti da li je to spominjala.

Marinka Lešić je Sudskom vijeću ispričala kako je vidjela da “Bekrija udara djecu u betonski stub”.

“Malog od sestre, koji je imao dvije godine, okrenuo je prema stubu i udarao. Onda je prišao drugom dječaku i više ga puta udario”, izjavila je Lešić, istaknuvši da je od sestre saznala da je Bekrija optuženi Ilija Jurić.

Lešić je dodala da je sto posto sigurna da je Jurić udarao djecu, istaknuvši da na njima nije vidjela povrede, ali su jaukali.

Nakon udaranja djece, Jurić je, zajedno s Jozom zvani Koza i još jednim čovjekom, ušao u stan, zatvorio vrata, spustio roletne i onda je – kako je ispričala svjedokinja – nastao haos. Sa ovog djela svjedočenja javnost je bila isključena.

Svjedok Risto Makić je kazao da je u noći sa 4. na 5. juni 1992. godine spavao, ali da je čuo galamu.

“Istjerali su nas napolje. Bilo ih je četvorica i imali su baterijsku lampu. Tu sam prepoznao Iliju Jurića i Marijana Brnjića”, rekao je svjedok, istaknuvši da su onda njegovu majku odveli da dadne izjavu, a brata koji je imao pet godina “Jurić je udario čizmom u predjelu prsa”.

Svjedok Makić je izjavio da je majku ujutro vidio svu poderanu i modru, naglasivši da mu je ispričala da ju je silovao Jurić.

Odbrana je pročitala izjavu iz istrage Ljubice Lešić, koja je u međuvremenu preminula, gdje je navedeno da je najveću patnju doživjela u junu 1992. godine, kada su je seksualno zlostavljali Martin Barukčić i Marijan Brnjić.

Za ratni zločin počinjen u Odžaku u drugom predmetu su optuženi Marijan Brnjić, Martin Barukčić te Pavo i Ilija Glavaš.

U završnoj riječi, Tužilaštvo BiH je istaklo kako smatra da je dokazalo krivicu optuženog Jurića. S druge strane, Odbrana smatra da nije dokazano ni da je Jurić bio pripadnik HVO-a.

“Istina je da je svjedokinja Milica Đekić tvrdila da je vidjela optuženog u uniformi i naoružanog, dok je Marinka Lešić kazala da je bio u civilu”, rekao je branilac Borislav Pisarević.

Suđenje Juriću počelo je u maju ove godine. U decembru 2014. određene su mu mjere zabrane.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English