Članak

Odvođenja i pljačka u Rodića Brdu

4. Novembra 2015.00:00
Dvije zaštićene svjedokinje Državnog tužilaštva su kazale da su 1992. godine vidjele optuženog Jovana Popovića kada su odvođeni muškarci iz sela Rodića Brdo u blizini Višegrada.

This post is also available in: English

Svjedokinja S-5 je rekla da je sredinom 1992. godine u Rodića Brdu, ispred kuće Ševala Zukića, vidjela jednu plavu ženu koja je tražila da joj “Ševal doveze auto”.

“Tu sam vidjela i Jovana, koji je bio na cesti. On je dovikivao Ševala i govorio da idu skupa Ševalovim autom do kuće Huse Delibašića da ga spase, jer hoće da ga odvedu. Tako je Ševal otišao, a to je prevara bila jer su tada i Huso i Ševal odvedeni, a Jovan je sebi uzeo to auto”, kazala je S-5.

Prema iskazu svjedokinje, nakon nekoliko dana, ponovo je u selo došla grupa vojnika, kada su odveli Fadila Zukića i Rešada Mucovskog. Svjedokinja je rekla da je tom prilikom također vidjela optuženog Popovića.

Ona je dodala da je u tom periodu vidjela i kako optuženi iz bošnjačkih kuća u selu uzima drva, mašine i žito.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinji je prikazan zapisnik iz istrage u kojem nije navela da je vidjela optuženog prilikom odvođenja Zukića, Mucovskog i Delibašića, na šta je S-5 kazala da joj istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o tome nisu postavljali pitanja.

Popović je optužen da je bio u grupi vojnika koji su sredinom juna 1992. godine došli u Rodića Brdo, te odveli u višegradsku policijsku stanicu nekoliko civila, kojima se od tada gubi trag. Na teret mu je stavljena i pljačka u Rodića Brdu i drugim selima oko Višegrada.

Na ovom ročištu, u korist Tužilaštva BiH je svjedočila i S-6, koja je kazala da je sredinom 1992. godine vidjela grupu od 50-ak srpskih vojnika kako dolaze u Rodića Brdo.

“Kćerka je odletila u kuću i razbacala stvari, a muž se sakrio u tavan. Vojnici su pitali gdje je muž, ja sam rekla da ga nema i da su ga neki već tražili. Kada su vidjeli nered, otišli su dalje”, rekla je S-6.

Ona je navela da je tog dana vidjela Jovana Popovića, koji joj je kazao da nije mogao pomoći Fadilu Zukiću, a nakon toga je, kako je rekla, sa još jednim vojnikom iz kuće odveo Rešada Mucovskog.

Svjedokinja je kazala kako je od komšija čula da je Popović bio prisutan prilikom odvođenja Ševala Zukića i Huse Delibašića, te je vidjela kako iz bošnjačkih kuća u Rodića Brdu iznosi stvari.

Obje svjedokinje su tokom svjedočenja iznijele i niz drugih podataka čijim bi objavljivanjem bio otkriven njihov identitet.

Suđenje se nastavlja 11. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English