Članak

Društvo dužno da sankcioniše

3. Novembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo da po zakonu budu kažnjeni Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te braća Pavo i Ilija Glavaš zbog silovanja počinjenih na području Odžaka 1992. godine.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, tužilac Miroslav Janjić je podsjetio na iskaze svjedoka Tužilaštva BiH, zatraživši da im Sudsko vijeće pokloni vjeru. On je kazao da su vjerodostojni iskazi svjedokinja Milice Đekić i Ljubice Lešić, koje su do sitnih detalja opisale na koji način su silovane.

“Ljubica Lešić je u svom iskazu kazala da ju je prilikom silovanja Martin Barukčić natjerao da ljubi krst, govoreći da će njemu Bog oprostiti. Časni sude, Bog možda hoće, a do tada, društvo je dužno da sankcioniše”, rekao je Janjić, dodavši da je nakon toga svjedokinja opisala kako ju je silovao Marijan Brnjić.

Iskaz svjedokinje Ljubice Lešić, prema tužiocu, potvrdili su Smilja i Ostoja Ninković, navodeći da su oštećenu sutradan vidjeli u lošem stanju.

“Optuženi su silom odveli dvije sestre, otrgnuvši ih od njihove djece, iz dva razloga – zato što su bile nezaštićene Srpkinje čiji su muževi bili u logoru i zato što su htjeli da provedu svoja nehumana djela”, naveo je Janjić.

On je podsjetio i na iskaze Milice Đekić i Zore Lešić, koje su, prema optužnici, silovali svi optuženi, te na iskaz Vere Lešić, koju je, prema iskazu, silovao Marijan Brnjić.

Tužilaštvo je podsjetilo da je oštećena Joka Goranović, koja je navela da ju je silovao Barukčić, prepoznala njega u sudnici govoreći da je suprug njene sestrične.

Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, Pavi i Iliji Glavašu se sudi da su, kao pripadnici 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području Odžaka silovali žene srpske nacionalnosti, tukli ih, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.

Tužilac Janjić je kazao da je dokazao i postojanje oružanog sukoba u Odžaku, te da su optuženi pripadali HVO-u. Naveo je da su žrtve bile žene, civili.

Za svjedoke Odbrane, on je rekao da im Vijeće ne treba pokloniti vjeru kada su u pitanju alibiji za optužene.

“Odbrane ni na jedan način nisu obezvrijedile dokaze Tužilaštva”, kazao je Janjić.

Iznošenje završnih riječi Odbrana zakazano je za 10. novembar.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English