Članak

Zatraženo ukidanje presude Maciću

30. Oktobra 2015.00:00
Iznoseći žalbe na presudu za zločine počinjene u Konjicu, Tužilaštvo BiH je zatražilo da Apelaciono vijeće Suda BiH poveća kaznu Ibri Maciću, a Odbrana obnavljanje suđenja ili oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić je kazala da je prvostepeno vijeće Državnog suda pravilno cijenilo dokaze i proglasilo Macića krivim, ali da mu je trebala biti izrečena veća kazna zbog težine zločina.

“Četiri starice su ubijene, a njihova tijela do danas nisu pronađena. Samo Ibro Macić zna gdje su im kosti, ali do sada nije iskazao spremnost da dâ smiraj njihovim porodicama”, navela je Jukić.

Osim za ubistva četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blaca kod Konjica, prvostepenom presudom Ibro Macić je osuđen i da je 1993. godine, kao čuvar u logoru “Musala”, učestvovao u maltretiranju, fizičkom, psihičkom te seksualnom zlostavljanju zatvorenika srpske i hrvatske nacionalnosti.

Odbrana i Ibro Macić su u završnim riječima negirali da optuženi ima saznanja o mjestu gdje se nalaze tijela starica.

Branilac Fadil Abaz je rekao da je jedan od svjedoka Tužilaštva BiH imao interes da svjedoči protiv optuženog.

“Osman Brkan je oslobođen pred istim vijećem, pod ovim istim krovom i za istu tačku optužnice, jer je Vijeće smatralo da svjedok koji ga je optuživao nije relevantan. Potom je isti svjedok najrelevantniji da se Macić proglasi krivim”, kazao je Abaz.

Odbrana je konstatovala da je u starice ispaljen rafal, a da to nije mogao učiniti Macić puškom “tandžarom”.

“Vezano za optužbe u vezi s Ljoljom Zdenkom, prigovaramo što smo za njega čuli od posrednih svjedoka, a ne od njega”, dodao je Abaz.

Tužilaštvo BiH je istaklo da saslušanje svjedoka Ljolje nije bilo neophodno.

Macić je proglašen krivim da je u Musali pretukao Zdenka Ljolju.

Odluku o žalbama Sud BiH će donijeti naknadno.

Džana Brkanić


This post is also available in: English