Članak

Soldi predložena kazna do šest godina

29. Oktobra 2015.00:00
Sporazumom o priznanju krivice predloženo je da Radivoje Soldo bude osuđen na kaznu zatvora u rasponu od četiri i po do šest godina za silovanje počinjeno na području Konjica.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je 19. oktobra Sudu dostavilo sporazum o priznanju krivice koji je postignut sa optuženim Soldom.

Sporazum nije prezentovan na ročištu, a Tužilaštvo je uložilo dokaze. Optuženi Soldo je kazao da je svjestan da odustaje od prava na suđenje i da razumije šta je potpisao, te da niko nije uticao na njega.

On je 10. septembra optužen da je u junu i julu 1992. godine jednu Bošnjakinju nezakonito zatvorio u bungalov na Boračkom jezeru, u sklopu kampa Vojske Republike Srpske (VRS), gdje ju je silovao i prisiljavao na prinudni rad.

Prema optužnici, oštećena je morala čistiti bungalove u kampu, prati vojničke uniforme i obuću, te je bila izložena maltretiranju i poniženju, kao i silovanju od strane drugih vojnika.

Ročište je iz susjedne prostorije pratila oštećena, koja se nije htjela susresti s optuženim. Njena zastupnica Nedžla Šehić je kazala da od optuženog očekuje i izvinjenje za patnje koje je optužena preživjela.

Vijeće će odluku o sporazumu saopćiti na ročištu zakazanom za 3. novembar, a planirano je da budu iznesene završne riječi ukoliko prihvati priznanje.

Do sada je pred Sudom BiH postignuto 28 sporazuma o priznanju krivice za ratne zločine.

Džana Brkanić


This post is also available in: English