Članak

Počelo suđenje za zločine u Čapljini

28. Oktobra 2015.00:00
Suđenje Nikoli Zovku, Petru Krndelju, Kreši Rajiču i Ivici Čuturi započelo je pred Državnim sudom čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrana.

This post is also available in: English

Tužilac Stanko Blagić istakao je u uvodnoj riječi da će dokazati van svake sumnje da su Zovko, Krndelj, Rajič i Čutura krivi za ubistva, maltretiranja i nezakonita hapšenja Bošnjaka na području općine Čapljina.

“Časni sude, ubijeđeni smo da ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima uspjeti dokazati da su optuženi počinili ova djela i da su njihove radnje temeljene isključivo na diskriminatorskom odnosu, zbog etničke pripadnosti žrtava”, rekao je Blagić.

Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice Čapljina, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, a Čutura aktivni policajac. Optužnica ih tereti za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene u julu 1993. godine.

U optužnici se navodi da su pripadnici Policijske stanice Čapljina, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri civila Bošnjaka.

Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi što nisu kaznili podređene pripadnike civile i vojne policije koji su počinili ubistva.

U toku iste akcije, kako se navodi u optužnici, policajci su jednog ranjenog civila doveli u Policijsku stanicu Čapljina, gdje su ga udarali i psihički maltretirali, prije nego što je odveden u ambulantu a zatim u logor Gabela.

Zovko, Krndelj i Čutura su optuženi i za nezakonito hapšenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor Gabela u julu 1993. godine.

Branko Karadeglić, koji brani optuženog Čuturu, u uvodnoj riječi je kazao da je optužnica “manjkava” i “tendenciozna”.

“Ovaj čovjek nema poroka, on je otac četvero djece iz stabilne porodice. Čitav radni vijek je policajac i nema mrlje. Najveći udarac ovoj optužnici je sam život i to da je ovaj čovjek i dalje rado viđen u zajednici gdje živi”, rekao je Karadeglić.

Odbrane ostale trojice optuženih nisu iznosile uvodnu riječ, kazavši da će to učiniti nakon što Državno tužilaštvo izvede sve dokaze.

Prvi svjedok će biti ispitan 11. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English