Članak

Istjerivanje muslimana iz Kulen-Vakufa i Orašca

26. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Željku Stanareviću kazao je da su u ljeto 1992. godine muslimani s područja Kulen-Vakufa i Orašca (općina Bihać) istjerivani iz svojih kuća.

This post is also available in: English

Kajo Zorić, nekadašnji vojni policajac 15. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izjavio je da je od maja 1992. godine bio vozač i radio na obezbjeđenju komande brigade u Račiću.

“Ja sam ostao tu uz komandu, a bio je interventni vod koji je išao na zadatke i na punktove ili kada su bili proboji linija… Znam za sela Kulen-Vakuf i Orašac, tu su muslimani živjeli. Tu je došlo do istjerivanja tog naroda. Ja u tome nisam učestvovao, ali znam da se desilo i da je narod izišao”, rekao je Zorić.

On je kazao da mu je poznato da su u prostorijama IMT servisa u Ripaču bili neki zarobljenici koji su dovođeni u prostorije Vojne policije na ispitivanje, ali da u tome nije učestvovao i da nikada nije otišao u servis.

Na pitanje da li poznaje optuženog Stanarevića, svjedok je rekao da ga zna i da je bio pripadnik Vojne policije, ali da ne zna da li je bio u interventnom vodu.

Tužilaštvo BiH tereti Željka Stanarevića da je, kao vojni policajac 15. lake pješadijske brigade VRS-a, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992. učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan.

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz umrlog svjedoka Senada Bajahutovića, koji je kazao da su srpske snage u junu 1992. godine napale Kulen-Vakuf, nakon čega je veliki broj Bošnjaka zatvoren prvo u školi u Orašcu, a zatim u prostorijama IMT servisa u Ripaču.

“Hrana je bila loša, smršao sam 17 kila”, rekao je svjedok.

Bajahutović je kazao da je nakon par sedmica s oko 70 zarobljenika iz Ripača razmijenjen, a da je u Ripaču ostalo još 70 Bošnjaka, “koji su svi pobijeni i nađeni u masovnoj grobnici”.

U korist Tužilaštva BiH na ovom ročištu nalaz i mišljenje iznio je vještak balističar Bruno Franjić, koji je analizom većeg broja čahura i zrna pronađenih u masovnoj grobnici Bezdan utvrdio da su oni ispaljeni iz automatske puške “kalašnjikov”.

“Nemoguće je bilo utvrditi da li neke od čahura i metaka potiču iz istog vatrenog oružja”, rekao je Franjić.

Suđenje se nastavlja 2. novembra, kada će Državno tužilaštvo ispitati posljednja dva vještaka i uložiti materijalne dokaze.

Denis Džidić


This post is also available in: English