Članak

Sigurniji u objektima

23. Oktobra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prozora, svjedoci Odbrane su kazali kako nisu čuli da je optuženi Nikola Marić učestvovao u maltretiranju, progonu i ubistvima.

This post is also available in: English

Svjedok Miroslav Dolić je rekao da je bio pripadnik Diverzantskog voda “Jastrebovi” pri brigadi Rama. On je naveo da je u ovoj brigadi bio i manji broj Bošnjaka, koji su napustili linije i sa sobom odnijeli oružje, dok su ostali otišli 23. oktobra 1992. godine, kada su pripadnici Muslimanskih oružanih snaga (MOS) ubili vojnika Franju Zadru.

“Tada je došlo do otvorenih sukoba. U naselje Dole kod nas su pobjegli muslimani, tražeći zaštitu”, naveo je svjedok.

On je kazao da su u Srednjoškolskom centru u Prozoru, Vatrogasnom domu, te atomskom skloništu “boravili” vojno sposobni pripadnici Armije BiH (ABiH), ali i dezerteri Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Po meni su bili sigurniji u tim objektima”, kazao je Dolić i dodao da je tek kasnije na internetu pročitao da su ti ljudi odvođeni na prinudni rad.

On je naveo da je optuženi Nikola Marić bio vojni policajac i da su 14. septembra 1993. bili u zajedničkoj akciji na Uzdolu. Kazao je da nije čuo da je Marić učestvovao u progonu ili ubistvima i negirao je da ga je vidio u crnoj uniformi.

“Tokom tog perioda bilo je ubistava i pljačkanja hrvatskih civila”, rekao je svjedok.

Na pitanje Tužilaštva da li je čuo za ubistva preko 180 civila Bošnjaka u Prozoru, Dolić je odgovorio da je to dezinformacija.

Marić je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Drugi svjedok Odbrane na ovom ročištu, Branko Dijaković, kazao je da je bio pripadnik Vojne policije brigade Rama, te da je sa Nikolom Marićem išao u privođenje dezertera i vojno sposobnih Hrvata i Bošnjaka, “bez ikakvih razlika”.

“Nekoga bi odveli u Vatrogasni dom na ispitivanje, neko bi bio zadržan u pritvoru, nekoga bismo vratili na liniju. (…) Nikola Marić nije maltretirao nikoga”, rekao je svjedok.

Novi svjedoci Odbrane bit će saslušani 30. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English