Članak

Saznanja o silovanju i premlaćivanju

21. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju Adilu Vojiću i Bekiru Mešiću za zločine počinjene u Bihaću, pročitan je iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da mu je oštećena ispričala da je silovana.

This post is also available in: English

Svjedok Mirko Hajduković je u iskazu datom Višem sudu u Beogradu naveo da su jednog dana 1994. godine pred njegovu kuću došli nepoznati vojnici Armije BiH (ABiH).

“Nisam otvorio, ali su odmah opalili rafal kroz vrata, pa sve do hodnika. Ja sam se bacio na stepenice. Nisam vidio ko je to bio i nisu ulazili u kuću”, rekao je Hajduković.

Narednog dana je on, kako je naveo, otišao kod komandanta Petog korpusa ABiH kako bi se žalio zbog pucnjave na njegovu kuću. Svjedok je kazao da su s njim bili i zaštićena svjedokinja D-1, njen sin i još jedna osoba, koji su također došli da se žale.

“Vidio sam da su D-1 i ta dvojica bili izudarani, izubijani… D-1 je bila plava, gdje ju je uštinuo, ugrizao, udario nogom. Rekla je da je silovana. (…) Rekli su mi tada da su to učinili ljudi iz Armije BiH”, stoji u iskazu Hajdukovića, koji je preminuo 2013. godine.

Adil Vojić i Bekir Mešić su optuženi da su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa ABIH, u noći između 1. i 2. maja 1994. godine na području Bihaća silovali jednu ženu, te natjerali i drugu osobu da je seksualno zlostavlja.

Čitanjem iskaza svjedoka Hajdukovića, Državno tužilaštvo završilo je dokazni postupak.

Na narednom ročištu, 28. oktobra, svjedočit će prva dva svjedoka Odbrane Vojića.

Denis Džidić


This post is also available in: English