Članak

Opravdan strah svjedoka

8. Oktobra 2015.00:00
Sud BiH odbio je prijedloge Odbrana za ukidanje mjera zaštite svjedocima Tužilaštva BiH u postupku protiv Azre Miletić i još dvojice optuženih za korupciju.

This post is also available in: English

Sud je kao neosnovane odbio navode Odbrana da su za troje svjedoka Tužilaštva mjere određene samo na osnovu subjektivnog osjećaja straha, a ne dokaza koji ukazuju da su upućivane prijetnje ili da su bili pod pritiskom.

“Ispunjeni su zakonski uslovi za određivanje mjera zaštite s obzirom da su svjedoci S-1, S-2 i S-3 iskazali opravdan strah za svoju i bezbjednost svojih najbližih”, navodi se u rješenju Suda BiH.

Citira se zakonska odredba koja propisuje da je pod prijetnjom onaj svjedok čija je sigurnost ili sigurnost njegove porodice dovedena u opasnost zbog učešća u postupku, kao rezultat prijetnji zastrašivanja ili sličnih radnji.

Posebno se naglašava da je pod prijetnjom i svjedok koji smatra da postoji razumna osnova za bojazan da bi takva opasnost vjerovatno proistekla kao posljedica njegovog svjedočenja.

S obzirom na navode Odbrana da se u ovom slučaju ne radi o svjedocima pod prijetnjom, Sud je ponovo izvršio uvid u zapisnike o saslušanju ovih svjedoka.

“Iskazi ovih svjedoka direktno inkriminišu optužene u ovom predmetu s obzirom da navode relevantne informacije o izvršenju djela koja se optuženima stavljaju na teret”, navela je sudija Minka Kreho u odluci.

Za primanje, odnosno davanje mita, sa Azrom Miletić su optuženi Senad Šabić i Ramo Brkić. Oni su, prema optužnici, Miletić kao sudiji Suda BiH obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizovani kriminal.

Marija Taušan


This post is also available in: English