Članak

Na čekanju istraga o bombardovanju Tešanjke

8. Oktobra 2015.00:00
Istraga o avionskom bombardovanju naselja Tešanjka (općina Tešanj) na mrtvoj je tački jer Tužilaštvo BiH ne može da pronađe arhivsku dokumentaciju nekadašnje Vojske Republike Srpske (VRS) o dejstvu avijacije u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Kako su naveli u Tužilaštvu BiH, krivična prijava je podnesena protiv nepoznatih počinilaca zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

“U okviru predmeta poduzeto je više istražnih radnji, koje obuhvataju saslušanje svjedoka, nalaze vještaka, kao i traženje vojne dokumentacije koja se odnosi na knjigu dnevnika letenja s ciljem utvrđivanja identiteta pilota, kao i osoba koje su bombardirale”, rekli su u Tužilaštvu BiH.

U ovoj instituciji su pojasnili da je vršena pretraga arhivskog materijala VRS-a i Generalštaba, ali i da je tu najveći problem jer nije pronađena arhivska dokumentacija.

U poslijepodnevnim satima 8. oktobra 1995. godine, na naselje Tešanjka bačeno je nekoliko bombi iz aviona VRS-a koji je doletio iz pravca Banje Luke. Poginulo je devet osoba, od kojih je najmlađa imala sedam, a najstarija 68 godina, dok je oko 50 civila teže i lakše ranjeno.

Istragu o avionskom bombardovanju Tešanjke preuzelo je početkom 2015. godine Tužilaštvo BiH. Taj predmet je prethodno izazivao nesuglasice između Državnog tužilaštva i Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) o tome ko je nadležan za njegovo procesuiranje.

Krajem aprila 2008. godine predmet je, prema Državnoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, iz Kantonalnog tužilaštva upućen na ocjenu Tužilaštvu BiH. Iste godine je ponovo vraćen na daljnje postupanje Tužilaštvu u Zenici, koje ga je potom ponovo vratilo Državnom tužilaštvu.

Prema Državnoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, svi manje osjetljivi ili osjetljivi predmeti se prebacuju na daljnje procesuiranje u entitetske sudove ili tužilaštva, dok se vrlo osjetljivi predmeti zadržavaju u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Kriteriji za ocjenjivanje složenosti su težina krivičnog djela te funkcija koju je u tom periodu obnašao osumnjičeni ili optuženi.

“Predmet je konačno preuzet odlukom Tužilaštva BiH 29. 01. 2015. godine. Ovo tužilaštvo je radilo na ovom predmetu nepune četiri godine”, kazao je zamjenik glavnog tužioca ZDK-a Redžo Delić.

Nakon višestrukog osporavanja nadležnosti za vođenje istrage, u Tužilaštvu BiH danas se “iskreno nadaju da će pronaći arhivsku dokumentaciju VRS-a te biti u mogućnosti procesuirati odgovorne”.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English