Brammertz ponovno uslovio Tužilaštvo BiH

8. Oktobra 2015.00:00
Glavni haški tužilac Serge Brammertz izjavio je da očekuje od Tužilaštva BiH da do kraja godine donese odluku o svim predmetima ratnih zločina koji su prebačeni iz Haškog tribunala na daljnje procesuiranje.

This post is also available in: English

Ovo obećanje Brammertz je dobio od Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, u maju ove godine i očekuje da će biti ispunjeno. U suprotnom, Brammertz namjerava podnijeti “vrlo, vrlo negativan izvještaj” Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

U razgovoru za Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Brammertz je pojasnio da su njegovi izvještaji bili “prilično negativni” jer je dobijao obećanja koja nisu ispoštovana jer napredak nije ostvaren.

“Teško je reći koliko je tačno predmeta ostalo. Prvobitno smo prebacili predmete vezane za 40 osoba. U nekim predmetima je jedan osumnjičeni, a u drugima više. Sada je u nekim predmetima ostvaren napredak, a neki su podijeljeni, stoje”, kazao je Brammertz.

Komentarišući izjavu da je Tužilaštvo BiH prebacilo brojku od 500 optuženih za ratne zločine, Brammertz je rekao kako smatra da je to “značajan uspjeh”, ali da “brojke nisu sve”.

“Brojke ne govore ništa o kvalitetu, ozbiljnosti, težini i kriterijima koji su korišteni pri izboru tih predmeta. Jedna od kritika koju sam uputio lično, ali i mnogi drugi, jeste da su mnogi složeni predmeti iscjepkani u više manje složenih i da postoji osjećaj da je prioritet stavljen na jednostavnije predmete”, pojasnio je Brammertz.

Prema njegovim riječima, jasno je da neće biti ispoštovani rokovi iz Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina i da se od sada treba staviti prioritet na složene predmete.

“Postoje neslaganja u vezi s praksom prebacivanja predmeta na entitetski nivo. Čuo sam od više tužilaca da su njima prebačeni najjednostavniji slučajevi i to nakon potvrđivanja optužnice. Ovi predmeti se vode u evidenciji Tužilaštva BiH, iako se cijelo suđenje vodi na entitetskom nivou”, kazao je Brammertz.

Naglasio je i da je veliki broj značajnih predmeta koji nisu riješeni i koji stavaraju tenziju u javnosti u vrijeme godišnjica, a koji trebaju da budu prioritet.

Pravosuđe u BiH, prema riječima glavnog haškog tužioca, suočava se s problemima nedostatka kapaciteta, ali i posvećenosti da se procesuiraju predmeti u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

“Moram reći, uz dužno poštovanje mojim kolegama tužiocima, da nisam uvijek bio uvjeren da oni zaista žele da ozbiljno rade na predmetima ratnih zločina”, rekao je Brammertz.

Govoreći o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj (RS) o Sudu i Tužilaštvu BiH, Brammertz je istaknuo da je svjestan kritika upućenih ovim institucijama, ali da bi njihovo ukidanje imalo negativan utjecaj na procesuiranje ratnih zločina.

Brammertz je naglasio i da je vrlo pozitivno što će pravna ekspertica Joanna Corner, koja je radila u Haagu, u ime Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) izvršiti analizu rada Tužilaštva BiH na svim predmetima ratnih zločina.

“Postoji niz problema – cjepkanje predmeta, navodi da se radi o optužnicama lošeg ili dobrog kvaliteta, različiti stavovi u nekim predmetima kod tužilaca i sudija – i zato je vrlo pozitivno da to sagleda jedan stručnjak. Dakle, to nije sud da se neko osudi, već izvještaj kojem je zadatak da napravi preporuke i sagleda situaciju”, kazao je Brammertz.

Komentarišući procesuiranje ratnih zločina u regionu, Brammertz je rekao da, poput BiH, u Srbiji i Hrvatskoj postoji “malo apetita za podizanje optužnica protiv višerangiranih osoba”, koje su utjecajnije u zajednicama.

Pozvao je vlasti Srbije da nakon odlaska Vladimira Vukčevića, glavnog tužioca za ratne zločine, imenuju “nekoga sa znanjem, karizmom i iskustvom, ko može nastaviti rad na procesuiranju složenijih predmeta”.

Denis Džidić


This post is also available in: English