Članak

“Ne plači, živa sam”

29. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Odžaka, dodatna svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako joj je optuženi Marijan Brnjić odveo kćerku iz Novog Grada.

This post is also available in: English

Spasenija Lešić je kazala da je od svoje kuće u Potočanskom Lipiku (općina Odžak) otišla u maju 1992. godine, nakon čega je noći provodila u raznim kućama, na njivama i u šumama. Početkom sedmog mjeseca 1992., kako je navela, sa kćerkom i drugim ženama srpske nacionalnosti spavala je u kući Mile Vladića u Novom Gradu.

“Bio je petak naveče, 3. jula, čuo se motor na putu. (…) Pošlo se lupati. Upali su nam u kuću. Nas je bilo sedamnaestero žena i djece. Ušao je Marijan Brnjić i drug mu, njega ne znam”, prisjetila se Lešić.

Prema njenim riječima, Brnjić je naredio svima da se postroje i skinu marame s lica, a potom posipao benzinom kuću. U jednoj maloj prostoriji, kako je dodala, zapalio je njihove putne torbe.

Odbrana Brnjića konstatovala je da je u ranijim izjavama ova svjedokinja navela da je više vojnika ušlo u kuću i da su oni posipali benzin. Lešić je rekla da je prošle godine tokom davanja izjave bila bolesna i uzrujana, jer je tada “izvučena iz poplava u Šamcu”.

Lešić je kazala da je Brnjić baterijom svijetlio lica žena i djece u kući, i da je izdvojio njenu kćerku.

“Odveli su je, a ja sam otišla u Vojnu policiju (…) Kada su je vratili, ona je samo meni govorila: ‘Živa sam, živa sam, ne plači.’ Nije mi rekla šta joj se desilo, ali znala sam sve. Vidjela sam njenu krvavu odjeću”, prisjetila se svjedokinja.

Po povratku iz Vojne policije, kako je dodala, žene i djecu je zatekla ispred kuće koja je gorjela.

Lešić je pretpostavila da je u prvoj klupi za optužene Marijan Brnjić, ali je kazala da “više ne liči na sebe”.

Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću, Pavi i Iliji Glavašu sudi se da su, kao pripadnici 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području Odžaka silovali žene srpske nacionalnosti, tukli ih, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.

Tužilac Miroslav Janjić predložio je tri svjedoka replike, od kojih svjedokinju od koje do sada nije uzeta izjava i koja će svjedočiti na četiri tačke optužnice i na okolnosti alibija Pave Glavaša.

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu.

“Drugi predloženi svjedok je Ilija Jurić, kome se sudi pred Sudom BiH i kojem je sigurno nešto obećano, a treći, Božo Matanović, pred nižim sudom je osuđen za silovanje”, navela je Branka Praljak, advokatica Pave Glavaša.

Ona je kazala da po rješenju Suda o ukidanju pritvora Pavi Glavašu Tužilaštvo ima pravo da iznosi dodatne dokaze kojima bi osporilo alibi, budući da je Vijeće konstatovalo da nema osnovane sumnje da je on počinio krivična djela, jer tada nije bio u BiH.

Vijeće je odbilo prijedlog Tužilaštva za repliku, te naložilo da tužilac dostavi u pisanoj formi prijedlog dodatnih dokaza.

Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English