Članak

Dovođenje u pitanje osnovanosti sumnje

22. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Odžaka, Odbrane Marijana Brnjića, Martina Barukčića i Ilije Glavaša su uložile materijalne dokaze kojima žele dovesti u pitanje iskaze svjedoka Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Odbrana Marijana Brnjića je kao dokaz uložila iskaz preminule svjedokinje Ljubice Lešić iz 2011. godine. U ovom iskazu ona navodi da su je 4. na 5. juli 1992. Martin Barukčić, njegov brat Jozo te Pavo i Ilija Glavaš odveli u Posavsku Mahalu (općina Odžak).

Prema njenom iskazu, Barukčić je kazao Marijanu Brnjiću da je “završio posao”. Nakon toga, kako je navela, Brnjić ju je natjerao da pije, bacio na kravet i silovao.

Kako je pročitano u sudnici, oštećena je rekla da je izgubila svijest i da je, kad je došla sebi, ugledala Marijana Brnjića pijanog, a sebe krvavu, nakon čega ju je “ponovno silovao u anus i u usta”.

Optuženi Marijan Brnjić je kazao da je ova svjedokinja drugačije govorila u drugom iskazu iz 2014. godine, koji je uložilo Tužilaštvo, navodeći tamo da je riječ o mjesecu junu, a ne julu.

Odbrana Ilije Glavaša je pročitala drugi iskaz ove svjedokinje, iz 1995., u kome ona kaže da nije mogla poznati nikoga od pet muškaraca koji su je silovali, osim što je navela da su je Marijan Brnjić i Martin Barukčić odvezli u Posavsku Mahalu, te da je poznala Marijana kada se osvijestila.

Glavaševa Odbrana je ukazala na tri različita iskaza ove svjedokinje, dodavši da je 2014. rekla da nije sigurna da su tu bili Pavo i Ilija Glavaš i da odustaje od njih.

Senad Bilić, Glavašev branilac, uložio je još nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je dopis Sekcije “Žena žrtava rata” iz Odžaka, koje su slale glavnom tužiocu Goranu Salihoviću i tužiocu Miloradu Barašinu. Bilić je istakao da su ova udruženja vršila pritisak na Tužilaštvo, koje nije imalo dokaze o Glavašima, te da je takvo jedno pismo dostavljeno dva dana prije njihovog hapšenja u aprilu 2014. godine.

Tužilac Miroslav Janjić je uložio prigovor relevantnosti na ove dokaze, kazavši da Tužilaštvo svakodnevno prima slična pisma od raznih udruženja žrtava.

Odbrana drugooptuženog Martina Barukčića je uložila materijalne dokaze, između ostalog izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojima dokazuje ko su njegovi roditelji, te brat i sestra.

Advokat Anto Lukač je rekao da je Martinov brat Anto, a ne Jozo, kako su tvrdile neke oštećene. Tužilaštvo je i na ovoj set dokaza uložilo prigovor relevantnosti, kao i na lične karte optuženog i rješenje o penzionisanju njegovog oca iz Njemačke.

Marijanu Brnjiću, Martinu Barukčiću i Iliji Glavašu sudi se zajedno s Pavom Glavašem, koji je 16. septembra pušten iz pritvora, nakon što je okončan dokazni postupak njegove Odbrane.

Tužilaštvo BiH ih tereti da su, kao pripadnici 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području Odžaka silovali žene srpske nacionalnosti, tukli ih, zlostavljali, ponižavali i prijetili im.

Kako je kazano na ročištu, Pavo Glavaš je pušten iz pritvora jer se nakon njegovih materijalnih dokaza bitno promijenila osnovana sumnja, odnosno zaključeno je da on nije boravio na teritoriji BiH za vrijeme zločina.

Odbrane Brnjića i Ilije Glavaša su također zatražile ukidanje pritvora, a Odbrana Martina Barukčića ukidanje mjera zabrane, jer je, kako je navedeno, u pitanje dovedena osnovana sumnja.

“Isti svjedoci koji su optužili Pavu, optužili su i Iliju Glavaša”, rekao je Senad Bilić.

Tužilac Janjić je kazao da se rješenje Suda BiH odnosi na Pavu Glavaša, a da to ne znači da je za ostale optužene osnovana sumnja dovedena u pitanje.

Prema rasporedu, suđenje bi se trebalo nastaviti 29. septembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English