Članak

Kao jagnje za klanje

21. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da ga je optuženi Goran Mrđa pritiskao nogom i naslanjao mu nož na stomak.

This post is also available in: English

Fikret Avdić je ispričao da je živio u selu Skucani Vakuf (općina Sanski Most), gdje je 1992. vlast preuzela Vojska Republike Srpske (VRS).

“Uslijedila je predaja oružja. (…) Potom dolazi do pljački, svakodnevnih upada, tuče i maltretiranja. Ljudi su odvođeni na ispitivanje, a vraćali se crni i prebijeni. Oni su ih vozili kombijem na ispitivanje, ali modrice su govorile za sebe”, prisjetio se Avdić.

On je kazao da je zbog takvih događaja u svom selu, često spavao van kuće, te je jedne večeri otišao sa bratom u susjedno selo Gorice. U kući su prespavali, kako je kazao svjedok, njegov brat, tetka i dva rođaka – Suad i Rufad, te Ćamil Bačić sa suprugom.

“U sobi smo spavali brat, Suad i ja na francuskom ležaju. Probudio me upad uniformisanih lica u sobu. Upalili su svjetlo i rekli: ‘Ustaj.’ Ušao je Goran Mrđa i još jedan meni nepoznat vojnik”, pojasnio je svjedok.

On je naveo da je Mrđa, kojeg poznaje od osnovne škole, naredio njegovom bratu i rođaku da napuste sobu.

“Naslanja mi nož u lijevu stranu stomaka i pritišće. Pita ovog drugog: ‘Hoćemo li ga’, a on mu kaže: ‘Dosta je za večeras.’ Onda mi naređuje da legnem potrbuške i stao mi je nogom na krsta i pritiskao”, naveo je Avdić, te dodao da ga je Mrđa pitao za ime i prezime.

Svjedok je kazao da su Mrđa i drugi vojnik potom otišli u dnevnu sobu, odakle su se čuli jauci.

“Ja sam i dalje bio nepomičan, dok brat i tetić nisu ušli na vrata i pitali me jesam li živ. Rekli su mi da su ova dvojica otišla”, ispričao je svjedok, istaknuvši da je vidio rođaka Rufada pretučenog i crnog, tetku kako plače i Čamila kako jauče.

Avdić je kazao da mu je brat rekao da ga je jedan od vojnika udario u bradu i to čizmom koja je prethodno nestala iz njihove kuće u selu Skucani Vakuf.

“Da li od straha i stresa, ja ni danas ne znam gdje sam tu večer bio nakon ovog događaja. To je bilo 1993., jer mi smo dvadesetak dana nakon toga otišli u Hrvatsku, konvojem 26. maja”, rekao je svjedok i dodao da se tokom događaja koji je opisao osjećao “kao jagnje pred klanje”.

Odbrana Gorana Mrđe je konstatovala da u ranijoj izjavi svjedok Avdić nije spomenuo niti jednu žensku osobu da je bila u kući gdje se desio događaj o kojem je svjedočio. Na pitanje zašto u istrazi nije spominjao da je Rufad pretučen, svjedok je odgovorio da je pretpostavio da su svi tučeni, ali da nije vidio.

Odbrana je navela da svjedok uopšte nije bio prisutan na ovom događaju, a on je odgovorio: “Tvrdim da gospoda izmišlja.”

Goran Mrđa je optužen zajedno sa Miloradom i Rankom Mrđom, te Miletom Kokotom za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta.

Oni su, kako se navodi u optužnici, zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 28. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English