Članak

Gledao ubijanje komšija

18. Septembra 2015.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Foči kazao je da je vidio ubijanje svojih komšija u Čohodor Mahali, ali da optuženi Radoman Fundup nije učestvovao u tome.

This post is also available in: English

Dalibor Stojanović je rekao da je komšije iz porodice Puriš poznavao čitav život i da su živjeli u kući preko puta njegove u Čohodor Mahali.
“Sa kapije svoje kuće sam gledao ubijanje Nasufa Puriša. Vidio sam dvojicu uniformisanih lica sa puškama, prvi put ih vidim u životu. Ušli su u dvorište kod Kuliša i čuo sam da on govori ‘ne, ne, ne’ i zatim sam čuo pucanj”, ispričao je svjedok.
Nakon izvjesnog vremena, Stojanović je, kako je kazao, vidio čovjeka koji je jednog vojnika pitao zašto ubijaju nevine civile.
“Vojnik ga je udario, ubacio u auto i odvezli su se… Ja sam onda prišao da vidim ima li neko živ. Jedan čovjek je ležao u dvorištu, a njegova žena na stepenicama. Otišao sam u kuću Ramiza Kreka, otvorio sam vrata…Vidio sam ženu, ležala je sa dvoje male djece. Sa strane, uz stepenice, stara nana je sjedila pogođena”, prisjetio se Stojanović.
On je rekao da optuženog Fundupa poznaje čitav život i da optuženi nije bio među vojnicima u Čohodor Mahali.
“Spreman sam i na poligraf da idem, jer sam siguran da on to nije uradio”, izjavio je svjedok.
Fundupa, bivšeg pripadnika Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je sa još dvije osobe u Čohodor Mahali učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet žena, te u ranjavanju jedne žene.
On je optužen i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako se navodi u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će biti strijeljani.
Na ovom ročištu, u korist Odbrane je svjedočio Safet Đedović, koji je rekao da mu je otac pričao da su komšije Fundup spasile ženski dio njegove porodice.
“Muški dio porodice je pobjegao, a žene koje su ostale otišle su kod Slavka Fundupa, Radomanovog oca. Druge komšije su htjeli da ih pobiju. Anđa i Slavko su ih spasili”, rekao je Đedović.
Suđenje će se nastaviti 5. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English