Članak

Marjanović pričao o ubistvima

10. Septembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao na suđenju pripadnicima “Mića” da je 1992. godine učestvovao u zatrpavanju grobnice na planini Broje, koja se nalazi u općini Teslić.

This post is also available in: English

Branislav Jelić, nekadašnji pripadnik čete vojne policije u Tesliću, prisjetio se noći kada ga je pozvao Dragan Marjanović, koji je bio komandir prvog voda ove čete, “da pođe sa njim da im nešto pomogne”. On je dodao da su krenula još dva pripadnika čete.

Na pitanje gdje idu, Marjanović je rekao “da će vidjeti”. Kada su došli na planinu Borje, kako je naveo, vidio je neke ljude.

“Ubrzo sam shvatio da se radi o zatrpavanju grobnice”, kazao je svjedok i dodao da su grobnicu zatrpavali do ranih jutarnjih sati.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok je rekao da je Marjanović izgledao utučeno.

Dragan Marjanović, Saša Gavranović, Vitomir Dević, Zoran Šljuka, Dragomir Kezunović i Dario Slavuljica optuženi su da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Prije dešavanja na Broju, kako je rekao svjedok Jelić, u Teslić je stigao Ranko Šljuka sa saradnicima, te su preuzeli četu vojne policije. Pojasnio je da su se zvali “Miće”. Svjedok je rekao da je u Tesliću bilo još pripadnika “Mića”, ali da nisu bili vezani za vojnu policiju.

Svjedok Dragan Babić ispričao je da je, nakon dolaska Ranka Šljuke na čelo vojne policije, postao komandir vojnog zatvora u Pribiniću (općina Teslić). On se prisjetio noći kada je ispred zatvora stigao kamion u koji su potom ušli zatvorenici nesrpske nacionalnosti.

Na suđenju se svjedok nije mogao sjetiti ko se nalazio u pratnji kada je kamion krenuo, ali je potvrdio izjavu iz istrage da je u automobilu bio Marjanović, te je naveo još nekoliko osoba koji nisu optuženi u ovom predmetu.

Babić je obrazložio da svjedoči pod tremom, te da je istina ono što je navedeno u zapisniku iz istrage.

Sutradan, kako je rekao, Marjanović je pričao da je grupa ljudi likvidirana i da je cijelu noć ostao na zakopavanju tijela. Na pitanje kako je Marjanović izgledao, svjedok je kazao: “Rastresen čovjek, pokisao, umoran.”

On je dodao da je Marjanović bio dobar starješina. Odgovarajući na pitanja jednog od optuženih, svjedok je rekao kako se ne sjeća da je “te kobne noći Dević bio u pritvoru”.

“Zna on, samo šuti”, prokomentarisao je Ramiz Aljić, Devićev branilac.

Suđenje se nastavlja 17. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English